Het liefst wil de GAD voor iedereen een ondergronds afvaleiland in de buurt. Tot die tijd denderen er vuilniswagens door de stad.
Het liefst wil de GAD voor iedereen een ondergronds afvaleiland in de buurt. Tot die tijd denderen er vuilniswagens door de stad. Foto: Christian Pfeiffer

GAD op zoek naar betere manieren van afvalinzameling

WEESP - Ouwe troep? Hup, naar de GAD. Het afvalscheidingsstation van GAD Gooi en Vechtstreek zit sinds 1994 aan de Nijverheidslaan en is een van de vier stations in deze regio. Wat dat betreft zijn de zaken uitstekend geregeld in Weesp. Op andere gebieden van afvalinzameling kan het hier anders, creatiever, beter. De GAD zoekt naar verbeteringen en werkt aan de proef.

door Ruth van Kessel

Het afvalscheidingsstation is er voor grotere partijen recyclebaar of milieuschadelijk afval dat inwoners van Weesp zelf wegbrengen. Het gewone huisvuil gaat zoals bekend in de kliko's of, in het centrum van Weesp, in de vuilniszakken die eens per week worden opgehaald. Daarnaast mogen bedrijven geen gebruik maken van de GAD, met als gevolg een wekelijkse optocht van commerciële en GAD-vuilniswagens door Weesp.

Dat moet beter kunnen, vindt ook George Koster, al 15 jaar werkzaam bij de GAD. "Al die zware stinkbakken door de straten, dat is gewoon niet goed. Niet goed voor het milieu en niet goed voor het wegdek en de huizen, dat moet echt anders."

Wat zou er anders moeten?
"In winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum zijn we bezig met een proef om alle afval, zowel bedrijfs- als huishoudelijk afval, in het winkelcentrum gezamenlijk door een en hetzelfde bedrijf op te laten halen. Dat betekent ophalen van een aantal gezamenlijke fracties onder regie van de GAD. Met deze proef hopen we te komen tot een nieuw integraal afvalmodel voor centrumgebieden in de regio met als doel meer hergebruik, minder vervoersbewegingen en een efficiëntere inzameling. Het is een landelijke proef. Het wordt heel goed ontvangen, want voor de winkeliers en bedrijven is het afvalvraagstuk een stuk eenvoudiger geworden en ook voor de commerciële afvalinzamelaars is het efficiënter. Als de proef slaagt, hopen we in deze regio te kunnen volgen."

Een andere manier van denken?
"Weesp zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat het niet meer wil dat afval overdag wordt opgehaald, maar 's avonds of op zaterdag. Weesp heeft er als oude gemeente met al die oude straatjes en oude huizen belang bij om de autobewegingen van die zware vuilniswagens te minimaliseren. Kleinere wagens, elektrische auto's, we moeten wat creatiever en op maat gaan opereren."
Waarom toch al dat gehamer op scheiden aan de bron? Achteraf scheiden is technisch mogelijk en misschien wel zo efficiënt?
"Het is waar dat achteraf scheiden technisch volledig uitvoerbaar is, maar het is vele malen duurder. Ook met de investeringen in kliko's, ondergrondse containers en voorlichting ben je met bronscheiding goedkoper uit. Daarbij is het minder belastend voor het milieu, omdat er minder schadelijke stoffen worden verbrand. Daarnaast willen we dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze allemaal weggooien. Vandaar dat we binnen de GAD niet meer praten over afval, maar over grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. We stellen ons met de voorlichtingscampagne Van Afval Naar Grondstof (VANG) ten doel dat huishoudens voor 2020 75% van hun afval scheiden. Om dit te bereiken willen we het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken en ze faciliteren. In het gewest zitten we nu op 54%, dus we hebben nog veel te winnen."

'Je zou bijvoorbeeld het afval ook op zaterdag kunnen ophalen'

Wat gaan jullie doen?
"Door mensen zo veel mogelijk voor te lichten en ze bewust te maken dat het echt zin heeft om te scheiden: met folders, met artikelen en reclame in de media en met voorlichting op scholen informeren we mensen over wat er gemaakt wordt van de verschillende soorten afval. Dat is allemaal terug te vinden op de website van de GAD. Mensen willen dat weten. Verder treden we altijd met bewoners in contact, zoals nu bij de inspraakronde over de inzamelstructuur."

De vuilniszak in het centrum, wanneer verdwijnt die uit het straatbeeld?
"Dat is een volgende slag: we willen dat er een alternatief voor de zak komt. Het liefst gaan we ervoor dat elk huishouden op een behapbare loopafstand hun afval gescheiden in een ondergronds afvaleiland kwijt kan. Dat is natuurlijk niet zomaar georganiseerd, daar komt heel veel bij kijken, maar dat is wel waar we uiteindelijk naartoe willen. Dan is het afgelopen met het ophalen van huishoudelijk afval en verdwijnt de vuilniswagen uit het centrum."

Centrumbewoners moeten het met vuilniszakken doen. Verre van ideaal.
Op het afvalscheidingsstation aan de Nijverheidslaan.