Magnus Johnston en zijn hoogzwangere Marije van het Navarra String Quartet. Zal zij kunnen spelen?
Magnus Johnston en zijn hoogzwangere Marije van het Navarra String Quartet. Zal zij kunnen spelen? Foto: Ruth van Kessel

Veel romantiek op het Weesp Chamber Music Festival

WEESP - Voor de Nederlandse Marije Ploemacher en de Engelse Magnus Johnston wordt de derde editie van het Weesp Chamber Music Festival (WCMF) een thuiswedstrijd. De twee violisten van Navarra String Quartet vielen niet alleen voor elkaar, maar ook als een blok voor Weesp. In september verhuisden ze definitief van Londen naar onze stad, in blijde verwachting van hun eerste kind.

door Ruth van Kessel

Met gisteren de uitgerekende datum loopt Marije Johnston op alledag. Mogelijk dat haar kindje vandaag al is geboren. Hoe hun leven als musici die altijd voor hun werk onderweg zijn naar concertzalen over de hele wereld er straks uit zal zien, kan het jonge koppel zich niet voorstellen. Marije: "We zien wel. Andere artiesten doen het toch ook? Het is fijn dat ik hier in Nederland mijn moeder dichtbij heb en als we in Londen spelen, wat vaak gebeurt, dan is Magnus' moeder in de buurt." De eerste hobbel is al direct het WCMF, dat 9 maart van start gaat met een scholenproject gevolgd door zes concerten in het weekend. Het festival is georganiseerd rondom het Navarra String Quartet, aangevuld met bevriende musici van naam. Zal Marije zo kort na de bevalling al voldoende hersteld zijn om mee te spelen? Marije: "Ik hoop het zo. Als het echt niet gaat dan neemt Jack Liebeck mijn plaats in. Hij speelt sowieso al op het festival en ik ken hem goed. Ik ben blij dat hij dit voor mij wil doen."

Wat is jullie lovestory?
Marije: "Samen met de in Weesp geboren Simone van der Giessen ging ik voor verdere opleiding naar Manchester in Engeland. Daar stimuleerde een docent ons tot de oprichting van het Navarra String Quartet en heeft Magnus ons wel eens lesgegeven. In 2008 verhuisden Simone en ik naar Londen en daar kwamen we Magnus weer tegen. Toen in 2010 onze eerste violist wegging hebben we Magnus gevraagd auditie te doen." Magnus: "Het klikte meteen met Navarra en Marije en ik werden verliefd. Al gauw gingen we samenwonen, eerst bij mijn ouders in Harpenden en later in Londen. In 2013 zijn we getrouwd in de Westerkerk in Amsterdam. Zo romantisch!"

En hoe komen jullie in Weesp?
Magnus: "Simone heeft ons laten kennismaken met Weesp. We traden met Navarra op in het stadhuis en werden meteen verliefd op het stadje. Met al die kleine straatjes ademt het de historische sfeer uit de Dickensverhalen, I love it. Maar het zijn vooral de mensen en de gastvrijheid van Weespers rond het muziekfestival dat maakt dat we ons hier zo thuis voelen. Hoe lastig ik het ook vind om Engeland en mijn familie te verlaten, als ik ergens moet wonen dan is het Weesp. Van het drukke Londen naar het sleepy, relaxte Weesp. Het is wel even wennen haha, maar een mooi avontuur."

Waar verheugen jullie je vooral op bij het Weesp Chamber Music Festival?
"De saamhorigheid tussen spelers, de gastgezinnen en het publiek. Die wisselwerking maakt het spelen in de fantastische ambiance van de Van Houtenkerk echt uniek en ongeƫvenaard. Ook voor de gastspelers, die geraakt worden door de sfeer. Hier draait het niet om business, maar alleen om liefde voor de muziek en de gunst dat we die liefde mogen overdragen aan jong en oud." Marije: "Snap je nu waarom ik hoop dat ik in staat zal zijn om mee te spelen?"

hier graag programma festival

WCMF 2016 in het kort:
9 maart: Slotconcert Weesper basisscholen
11 maart: 19.30 uur Openingsconcert, 22.15 uur Late Night Concert
12 maart: 10.15 uur Muziek op schoot, 11.00 uur Open Podium, 15.00 uur Young Artists Concert, 20.15 uur Avondconcert
13 maart: 11.00 uur Sundaymorning songs&sonates, 16.00 uur Grand Finale
Voor programma, tickets en locaties: www.weesperchambermusicfestival.nl