Habib M'Hedhbi's lichaam is nooit gevonden.
Habib M'Hedhbi's lichaam is nooit gevonden. Foto: Politie

Waarom lagen Habib's bebloede kleren en rijbewijs in Weesp?

WEESP - De politie heeft een nieuw spoor in de zaak rond de verdwenen Habib M'Hedhbi, van wie 16 jaar terug de bebloede kleding opdook in Weesp. Daarom is deze 'cold case' onlangs heropend. Het tv-programma 'Opsporing Verzocht' besteedde vorige week aandacht aan de zaak. De politie hoopt ondanks het verstrijken der jaren getuigen te vinden die samen met het nieuwe bewijs eindelijk tot een ontknoping zullen leiden.

door Marieke van Veen

Vrijdag 16 juni 2000, 01.00 uur. Het EK voetbal domineert het nieuws. Nederland droomt van een overwinning op Denemarken later die dag. Maar een bewoner van de Korte Muiderweg beleeft een verontrustende nacht. Hij is getuige van brandstichting in de berm tegenover zijn huis en belt 112. Het vuur is zo geblust, maar als de hulpdiensten de gedoofde vuilniszak openmaken, ontdekken ze al snel dat er meer aan de hand is. In de zak zitten bebloede kleren vol gaten en een rijbewijs.

De spullen blijken toe te behoren aan de 43-jarige Habib (Mike) M'Hedhbi uit Tunesië, die al jaren in Zwolle woont. Hij is woensdag 14 juni voor het laatst gezien in het postsorteercentrum waar hij werkt. Sindsdien is er nooit meer iets van hem vernomen.

Waardevolle getuige
De getuigenverklaring van de Weesper over de bermbrand blijkt van grote waarde. Hij ziet het namelijk van A tot Z gebeuren en weet gedetailleerde informatie te geven: rond 01.00 uur aan het einde van de bebouwde kom tegenover de oude begraafplaats Landscroon stopt een auto op een parkeerhaven langs de Korte Muiderweg. Het is een grijze Alfa Romeo van het type 164. Er stapt een man uit die zijn haar in een staart draagt. Hij dumpt een vuilniszak in de bosjes. Even later zijn er vlammen te zien. De man loopt terug naar de auto, stapt in en rijdt weg.

Bloed onder verf
De man met de paardenstaart en de grijze Alfa Romeo duiken ook weer op als de politie een flatwoning in Lelystad uitkamt, waar M'Hedhbi vaak verbleef. "Opvallend genoeg ontbreken van de huiskamervloer hele stukken", vertelt politiewoordvoerder Bernard Jens in Opsporing Verzocht. "Te zien is dat de muren en het plafond nog maar net zijn gesausd. Onder de verflaag ontdekt de technische recherche bloedsporen van M'Hedhbi." Een voormalige flatbewoner blijkt zijn haar in een staart te dragen. Hij bezit ook nog eens een grijze Alfa Romeo van hetzelfde type als de Weesper getuige heeft doorgegeven. De kofferbak wordt aan nadere inspectie onderworpen. Ook hierin wordt bloed van de Tunesiër gevonden.

Man met paardenstaart dumpt bebloede kleding in Weesp

Aanhoudingen
Drie mannen worden aangehouden, maar omdat het lichaam van M'Hedhbi nog steeds niet is gevonden worden ze weer vrijgelaten. Omdat er sindsdien wel veroordelingen zijn geweest in andere moordzaken zonder lijk én omdat er een nieuw spoor gevonden is, heeft de politie besloten de zaak te heropenen. Over het nieuwe spoor wil de politie niet veel kwijt, maar Jens laat in Opsporing Verzocht weten dat het motief voor de moord in de criminele sfeer moet worden gezocht: "Het slachtoffer had twee gezichten. Hij was enerzijds aardig, behulpzaam en maakte veel vrienden. Maar aan de andere kant bewoog hij zich in criminele kringen. Hij zat in de gokwereld en die van de verdovende middelen."

Echt dood
Volgens Jens staat vast dat M'Hedhbi dood is. De in Weesp gedumpte kleding bevatte dusdanig veel bloed en steekgaten dat de man dit volgens Jens niet overleefd kan hebben. Ook zegt de woordvoerder dat uit de contacten die zijn geweest met banken, verzekeringsmaatschappijen en nabestaanden kan worden geconcludeerd dat M'Hedhbi niet vrijwillig is verdwenen.

Wie informatie heeft die de politie kan helpen bij het oplossen van deze zaak, wordt verzocht te bellen met 0800-6070. De gouden tip maakt kans op een beloning van 20.000 euro.

Opsporing Verzocht laat op tv zien waar de vuilniszak lag.