De met de slopershamer bedreigde achterzijde van de Laurentiuskerk.
De met de slopershamer bedreigde achterzijde van de Laurentiuskerk. Foto: Christian Pfeiffer

Laurentiuskerk: stilte voor de storm

WEESP - Is er al een voorlopig bouwplan of een gedeeltelijke sloopaanvraag? Nee, zes maanden nadat de gemeenteraad van Weesp groen licht gaf voor een herontwikkeling van de leegstaande Laurentiuskerk aan de Herengracht is het stil rond het gemeentelijk monument uit 1876. Vrijdagavond is er weer nieuws te verwachten als de stichting Kerk en Stadspark Weesp een 'feitenonderzoek' openbaart.

door André Verheul

Dat onderzoek is het werk van onder anderen Kees Sietsma en Wim Nagel, bestuursleden van de Stichting Kerk en Stadspark en beiden bewoners van de Kerklaan met uitzicht op de tot de sloopkogel veroordeelde achterkant van de kerk met zijn zeven glas-in-loodramen van de bekende en uit Weesp afkomstige kunstenaar Pieter van Velzen. Nou ja, sloopkogel. Wat Sietsma en Nagel betreft komt het zover niet. Zij zeggen aan te tonen dat de gemeenteraad onjuist en onvolledig is voorgelicht over de situatie rondom de zo met zijn fundering tobbende Laurentiuskerk. De raad heeft aangenomen dat de kerk niet meer te redden is, maar Sietsma bestrijdt dat en wil, zoals hij het eerder formuleerde, "een eerlijke herkansing voor kerk en stadspark". Met het stadspark bedoelt hij de nu nog afgesloten tuin van de Laurentiuskerk. Sietsma deed vorig jaar het aanbod om met een groep Weespers de tuin aan te kopen en als openbaar stadspark te onderhouden. "Het kost de gemeente niks", zo besloot hij zijn gloedvolle betoog. Het kerkbestuur wil de tuin echter niet los verkopen, maar bij de deal van de herontwikkeling betrekken. En dat betekent gedeeltelijke bebouwing. In dat verband wees Sietsma vorig jaar op de door de raad aangenomen Structuurvisie 2013-2030. Daarin staat: "We zouden graag zien dat de tuin achter de kerk wordt opgenomen in de stad en openbaar wordt gebruikt."
Vrijdagavond (19 februari) vanaf 20.00 uur presenteren Sietsma cs in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat hun ruim 100 pagina's tellende rapport. Daar lieten ze eerder al over los dat hun voorlopige conclusies in ieder geval een reden zijn om niet alleen het behoud van de beschermde kerktuin als doel voor ogen te houden, maar ook het behoud van het gehele kerkgebouw na te streven.
Het WeesperNieuws doet vrijdagavond op de website verslag.