De aftakking rechts is de Gooiboog.
De aftakking rechts is de Gooiboog.

2000: de aanleg van de Gooiboog

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de aanleg van spoorverbinding de Gooiboog, die in oktober 2000 van start ging.

Een verbinding tussen de bestaande spoorlijnen Weesp-Hilversum (Gooilijn) en Weesp-Almere (Flevolijn) zou treinreizigers een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren. Daarom werd besloten in de Keverdijksepolder de Gooiboog aan te leggen.

Verzet
De gemeente Weesp heeft zich lange tijd fel verzet tegen de spoorverbinding. In de eerste plannen werd namelijk uitgegaan van een fly-over: een viaduct over de bestaande sporen die het landschap aanzienlijk zou aantasten. Toen de plannen werden aangepast met een verdiept liggende open spoorbak staakte Weesp het verzet. Ook omwonenden waren niet blij, zij moesten grond afstaan om de Gooiboog mogelijk te maken.

Duurder en later
De minder in het oog springende spoorbak maakte het project fors duurder. De uiteindelijke kosten liepen nog meer op vanwege tegenvallende aanbesteding. Uiteindelijk heeft de aanleg van de Gooiboog 170 miljoen euro gekost, zo'n 40 miljoen meer dan begroot. Het project liep ook nog op andere punten tegenslag op. Zo waren er problemen met de grondverwerving. Dit leidde tot een forse vertraging. Uiteindelijk werd de Gooiboog pas in 2004 opgeleverd in plaats van in 2003.

Tragisch ongeval
In juli 2002 vond er bovendien ook nog een tragisch ongeval plaats op het bouwterrein. Een inwoner van Etten-Leur, werknemer van een onderaannemer van BAM NBM, werd tijdens timmerwerkzaamheden aan de Gooiboog gegrepen door een stoptrein. Hij overleed later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.