Tony Scott in een uitverkocht Paradiso.
Tony Scott in een uitverkocht Paradiso. Foto: Harold Versteeg

Door MS geteisterde Tony Scott wilde nog één keer knallen

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen rond het getal 25. Deze week aandacht voor Tony Scott. Hij gaf vorige week een afscheidsconcert in het Paradiso. 25 jaar geleden trad hij op in Flat 113, waar nu deze redactie zetelt.

door Marieke van Veen

Toegegeven: om de nummers van Tony Scott mee te kunnen rappen, moet je rond de 40 jaar of ouder zijn. Scott, in 1971 in Suriname geboren als Peter van den Bosch, brak in 1998 door met zijn dubbele A-kantsingle 'That's How I'm Living' / 'The Chief'. In de jaren erna scoorde hij hits met 'Get Into It', 'Gangster Boogie' en 'Love let Love'. Hij werkte samen met grote namen zoals DJ Ben Liebrand en de Amerikaanse hiphopband Boyz II Men.

Multiple sclerose
Zijn laatste (bescheiden) hitnotering dateert uit 1993, daarna werd het stil. Van den Bosch werd muziekleraar op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam. Daaraan kwam een einde toen bij hem de zenuwziekte multiple sclerose werd vastgesteld. De gezondheid van de zanger is in rap tempo achteruitgegaan. Hij is snel moe, doof aan één oor en ook zijn zicht is aangetast. Vanwege dit laatste woont hij sinds een half jaar in Weesp - bij Visio, een woonvorm voor slechtzienden. Ondanks zijn ziekte geniet de zanger nog steeds enorm van het leven. Om die liefde voor het leven te vieren, wilde Van den Bosch nog één keer knallen als Tony Scott.

Tony Scott and Friends
Ben Liebrand trok de organisatie naar zich toe. 'An Evening with Tony Scott and Friends' in het Paradiso moest het worden. Onder meer Extince, King Bee, Loïs Lane, Candy Dulfer en Hans Dulfer zegden gastoptredens toe. Vorige week maandag was het zover, de zaal was stijf uitverkocht. Scott heeft er van de eerste tot de laatste minuut van genoten. Als allermooiste moment noemt de zanger de opening. "Vlak voor aanvang werd me gezegd dat ik nu echt naar boven moest. Toen ik daar stond te wachten gluurde ik even de zaal in. Ik zie slecht, maar zag wel dat het één grote en enthousiaste mensenmassa was. Ik voelde de aandrang om de zaal gedag te zeggen en liep zwaaiend met mijn indianenratel het podium op. Iedereen begon te juichen en Ben Liebrand zette zijn speciaal voor die avond gemaakte remix van 'The Chief' in. Het was een enorm spiritueel moment, het voelde als een inzegening. En toen moest de avond nog beginnen!"

Fans
Dat het een geweldige avond was, kan Patrick van Rumt uit Weesp bevestigen. Hij woonde het afscheidsconcert samen met een vriend bij. Zij wilden de kans om hun jeugdidool nog een keer live te zien niet voorbij laten gaan. Van Rumt: "Tony Scott was echt een van mijn helden. Als ik in die tijd zelf ergens draaide dan zaten zijn nummers er standaard tussen, Zijn nieuwe plaat 'The Best of (Do it Again)' staat ook weer op mijn playlist." Van Rumt had er geen idee van dat hij zijn jeugdidool zowat bij hem om de hoek woont: "Cool!" Van den Bosch heeft wel meer fans in Weesp. Hij wordt op straat wel eens aangesproken: Ben jij niet Tony Scott? "Sommige van die nieuwe contacten heb ik ook uitgenodigd voor die avond in het Paradiso. Ook de Weespers met wie ik samenwoon bij Visio. Die wisten niet wat ze meemaakten. Voor hen ben ik gewoon Peter, op het podium werd ik weer Tony Scott." Van den Bosch verwacht nog een jaar bij Visio te blijven. "Ik leer hier om te gaan met mijn visuele beperking zodat ik straks gewoon weer zelfstandig kan wonen. Dan ga ik weer terug naar Amsterdam. Maar ik vind Weesp heel lief hoor."

'Mijn Visio-buren uit Weesp zagen me voor het eerst als Tony Scott'
Patrick van Rumt en Rob Denekamp met hun jeugdidool.