Afbeelding

Aardig verhaal

Stefan: "Stefan."
Jan: "Stefan, ik zit de komende 5 dagen in een huisje in Noord-Frankrijk. Mijn twee dochters hebben mij daarheen ontvoerd als een cadeautje voor mijn verjaardag." Stefan: "Wat aardig."
Jan: "Heel aardig in de zin van lief."
Stefan: "Zeker. Aardig is te weinig, hoewel ik steeds vaker blij ben met mensen die aardig zijn. Er waren jaren dat het woord 'aardig' een slap imago had. Met aardig zijn kun je de oorlog niet winnen. Of met aardige mensen kun je de Amsterdamse grachten dempen."
Jan: "Op de zwart-witte bandfoto's mocht je nooit lachen, terwijl we juist altijd gierend van het lachen door het land trokken."
Stefan: "Een psychiater zei ooit tegen mij: Je bent te aardig, je hoeft niet altijd aardig te zijn. Of je hoeft niet altijd aardig gevonden te worden. Ik werd in die tijd zelfs misselijk van het woord aardig."
Jan: "Daar had ik dan weer niet zo'n last van. Ik deed nooit aardig, maar toen ik van Amsterdam naar Weesp verhuisde en ik mijn auto voor de slager wilde parkeren, kwam er een man op me af met een kaartje in zijn hand. Ik hield mijn hart vast, maar toen hij tegen mij zei: Wil je mijn kaart? Er staan nog 15 minuten op, werd ik verlegen van zijn aardigheid."
Stefan: "Ik heb ooit een monnik ontmoet die jarenlang heeft gewoond in de zogenaamde gevaarlijke moslimlanden. Die zei tegen mij dat 99% van de mensen zo verpletterend aardig was. 99% wil op deze wereld hetzelfde: eten, drinken, werken, wonen, liefhebben en het beminnen van de schone kunsten. En 1% staat om welke reden dan ook boosaardig in het leven."
Jan: "Ja, en dat kan dan een aardige filiaalhouder zijn die in zijn vrije tijd een varkenskop ophangt bij de ingang van een asielzoekerscentrum."
Stefan: "Dat is niet aardig…"
Jan: "Vanochtend heb ik met mijn dochters gerend. Toen ik niet meer kon en zij wel, zeiden ze: loop maar vast naar het dorpje en haal wat croissants. Toen ik de boulangerie binnenkwam, keek een aardige man mij angstig aan: hij zag namelijk een kale bezwete man in een joggingbroek met een bomberjack aan en een zwarte muts op. Op mijn aardigst vroeg ik toen: Avez vous quatre crossaints? Ik kreeg ze, maar volgens mij was hij opgelucht dat deze 'terrorist' weg was."
Stefan: "Laat we vasthouden aan de 99% op deze kleine aardkloot die gewoon aardig wil zijn."
Jan: "Precies! We houden vol. Ik ga nu een fles rode wijn drinken met mijn dochters. Voor de open haard terwijl het buiten heel hard waait en regent."
Stefan: "Geniet ervan! En hou vol."