De bijzondere penning die via Amerika terugkwam in Weesp.
De bijzondere penning die via Amerika terugkwam in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

Draijer duikt oude Huisvlijtpenning op

WEESP – Een bijzondere Weesper penning dook vorig jaar op een Amerikaanse veiling op en is door de inzet van Cor Draijer terug in Weesp. Hij wil het graag aan het nieuwe Museum Weesp aanbieden.

door Christian Pfeiffer

Uit Amerika kwam vorig jaar zomer de tip dat er in een catalogus een penning uit 1910 te koop werd aangeboden. Een penning die werd geslagen ter gelegenheid van de Huisvlijttentoonstelling. Een evenement dat wij ons vandaag de dag niet meer zouden kunnen voorstellen. "The medal has very nice light brown color and wonderful sharp detail with very high relief", aldus de catalogus.

De advertentie was overigens opgemerkt door Gerard Pronk uit Naarden. De interesse van beide heren was meteen gewekt en besloten werd tot aanschaf van de penning. Daarmee keert de penning na een omzwerving over de hele wereld terug naar Weesp waar die in 1910 werd uitgegeven voor de Huisvlijttentoonstelling.

Maar wat was die tentoonstelling? Draijer: "Rond 1900 was de leeftoestand van de arbeiders zeer slecht te noemen. Ze kregen uitzonderlijk slecht betaald, ze woonden in slechte woningen en de medische toestand was ronduit slecht te noemen. Ook het drankmisbruik was hoog."

Om hierin verbetering aan te brengen werden er verschillende organisaties opgericht, zoals onder meer de volksbond tegen drankmisbruik. Het verrichten van huisvlijt werd ook bevorderd. Het idee daarachter was dat dit de sfeer thuis zou verbeteren. "Om dat te animeren werden er tentoonstellingen gehouden rondom de dingen die thuis werden gemaakt. Een initiatief van de Weesper tak van de volksbond, waarvan de heer H.A. van Valkenburgh voorzitter werd."

In 1910 werd de Huisvlijttentoonstelling één keer gehouden met 216 inzendingen

En zo opende wethouder Van Houten in 1910 de eerste en enige tentoonstelling van huisvlijt in Weesp. In zijn openingstoespraak prees hij de krachtige propaganda tegen het misbruik van sterke drank en prees hij de bevordering van huisvlijt. 261 kunstwerken waren er te zien. De oudste inzender was 73 jaar, de jongste een meisje van 5 jaar. Er werden ook prijzen uitgereikt. Zo viel onder meer de heer Oostwouder met zijn eigengemaakte elektromotor in de prijzen en kreeg H. Frubendorfer erkenning voor de, uit één stuk geslagen, koperen bloempot. Draijer wil graag dat de penning een plekje krijgt in het vernieuwde gemeentemuseum. Hij gaat in gesprek.