Onthulling van de nieuwste aanwinst: 17de-eeuwse Sybilla.
Onthulling van de nieuwste aanwinst: 17de-eeuwse Sybilla. Foto: Christian Pfeiffer

Opgefrist museum heropent

WEESP - Het gemeentemuseum is weer open. Onder de nieuwe naam Museum Weesp gingen zaterdag de deuren weer open. Het museum is flink onder handen genomen. Honderden mensen kwamen kijken.

door Christian Pfeiffer

Het museum, op de bovenste verdieping van het stadhuis, herbergt de Weesper geschiedenis. Bijzonder is bijvoorbeeld de grote collectie zeer zeldzaam Weesper porselein. Elementen die bij de opknapbeurt niet onveranderd zijn gebleven. Toch is alles nagelopen en waar nodig opgefrist met nieuwe informatiepanelen.

Het museum staat ook onder aanvoering van een nieuwe conservator: Lisette Zijp. Zij maakte bij de officiële opening, zaterdag, haar opwachting en mocht meteen de nieuwste aanwinst presenteren: het schilderij 'De Vier Evangelisten' van de 17de-eeuwse schilder en Weesper burgemeester Sybilla. Het doek hing al in het museum, maar dreigde verloren te gaan. De familie Pieterse uit Zuid-Afrika redde het doek met een schenking en is nu eigendom van het museum.

De officiële openingshandeling werd verricht door wethouder Peter Eijking die benadrukte hoe belangrijk de geschiedenis van Weesp voor Weesp is. In het nieuwe museum ligt de focus wat meer op de zaken die de stad groot hebben gemaakt: porselein, Van Houten-chocolade, bier en jenever. Daar wordt de link ook meer met het heden gelegd. Op de openingsdag was er een workshop porselein schilderen en schonk het Weesper biermerk Wispe een biertje in de nieuwe 'bier- en jeneverkamer'. Het is de bedoeling dat er meer van dit soort activiteiten wordt gehouden in het museum.

Ook kan er wat worden gekocht in het museum. Een heel klein museumwinkeltje heeft zijn opwachting gemaakt en ook is er nu de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken. Dat is overigens wel fors kleiner dan het museumcafé dat wethouder Peter Eijking voor ogen had toen hij zijn plannen voor de opknapbeurt aan de gemeenteraad presenteerde. Het binnen een paar maanden optuigen van een café in het stadhuis, waar dagelijks ook nog gewoon het ambtenarenapparaat werkt, bleek meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht.

Ook de nieuwe conservator, Lisette Zijp, is zaterdag voorgesteld

Met de opknapbeurt zijn tal van andere dingen rondom het museum ook grondig onder handen genomen. Er is bijvoorbeeld een nieuwe website, waar het nieuwe logo en de nieuwe Facebookpagina zijn te vinden. Bij elkaar kleine dingen die een groot verschil maken. Maar de grootste winst zit hem misschien wel in de groei van het aantal vrijwilligers. Daarmee heeft het museum flink meer slagkracht gekregen.

Toch is Museum Weesp nog niet af. Dat komt niet door het ontbreken van het eerder voorgestelde museumcafé. De basis is nu op orde, de fijnafstelling moet nog gebeuren. Zo moeten bezoekers die wat willen weten over de algemene geschiedenis van Weesp nu weer twee trappen af naar de begane grond, om daar in een onopvallend hoekje van het stadhuis de ontstaansgeschiedenis van Weesp te lezen. Dat kan handiger, want dat moet je net weten. En ook het mooie en nieuwe, op schaal nagebouwde stadhuis met verlichte deurtjes (heel leuk voor kinderen) staat er wat verloren bij in een hoek.

Op de openingszaterdag deden meer dan vierhonderd bezoekers het vernieuwde Museum Weesp aan. De dag daarop, zondag, waren er vele tientallen bezoekers die het stadhuis binnenstapten.

Op de eerste dag, zaterdag, was het enorm druk.