De kerk gezien vanaf de Achterherengracht.
De kerk gezien vanaf de Achterherengracht. Foto: Christian Pfeiffer

Is de Laurentiuskerk
dan toch te behouden?

WEESP - Het nieuws over de Laurentiuskerk galmt door Weesp als het klokgelui uit de toren in zijn beste dagen. Conclusies van een feitenonderzoek, twee ruimtes bij de kerk te huur gezet, publicaties in landelijke dagbladen, de overdracht van het kerkeigendom, handtekeningenjagers deur aan deur en de nieuwe eigenaar die zegt dat het slopen van de kerk misschien niet hoeft.

door André Verheul

En dat was niet allemaal toevallig. In het schaakspel rond het kerkgebouw reageren de koningen en hun lopers en pionnen op elkaar. De koningen (we kiezen geen kleur) zijn de Weespers Cees van Vliet en Kees Sietsma. Van Vliet knapte al meer panden in de binnenstad van Weesp op en wil de leegstaande kerk uit 1876 van het bisdom overnemen en herontwikkelen, waarbij hij in elk geval de toren en het aangezicht behoudt. Sietsma woont pal achter de kerktuin en leidt de beweging van buurtbewoners die de kerk in zijn geheel wil behouden en van de kerktuin een openbaar stadspark wil maken. De stichting komt in het geweer tegen het raadsbesluit van 1 juli waarbij sloop van de achterzijde van de kerk én gedeeltelijke bebouwing van de kerktuin mogelijk worden gemaakt.

Vrijdag 19 februari 20.00 uur

In een Ted-talk-achtige presentatie van anderhalf uur doet Kees Sietsma in de Grote Kerk uit de doeken wat hij in voorgaande weken en maanden heeft vergaard aan informatie over het proces dat leidde tot het gedeeltelijke sloopbesluit van de kerk. Zijn conclusies zijn niet mals. Zo zou de gemeenteraad onjuist en onvolledig zijn geïnformeerd omdat een cruciaal funderingsrapport onder de pet zou zijn gehouden. "De kosten voor het funderingsherstel zijn structureel te hoog voorgesteld en er is onvoldoende gezocht naar alternatieven." Hij eindigt met een handreiking: om in gezamenlijk overleg een alternatief uit te werken met behoud van de gehele kerk als uitgangspunt. (Zie ook pagina 16.)

Maandag 22 februari 9.15 uur

Cees van Vliet: 'Behoud gehele kerk serieuze optie'

"Het behouden van de gehele Laurentiuskerk is een serieuze optie", zegt nieuwe eigenaar van de kerk Cees van Vliet. Een verrassende uitspraak, omdat tot nu toe was gesteld dat behoud niet meer mogelijk was. Waarom dan nu misschien toch? Van Vliet legt uit: "Met die veelbesproken funderingsrapporten heb ik mij nooit beziggehouden. Ik wil mij baseren op mijn eigen onderzoek. Dus heb ik zelf een funderingsonderzoek en een bouwkundig onderzoek laten doen. Daarom stond in oktober die hoge kraan bij de kerk. Ik heb altijd gezegd dat ik op die plek iets moois wil maken voor Weesp, waarbij in elk geval de toren en het aangezicht behouden blijven. Maar diep in mijn hart het liefst de hele kerk. Nu blijkt dat zelfs bij een gedeeltelijke sloop er altijd een nieuwe fundering moet komen, plus een nieuwe betonvloer. Dat zorgt ervoor dat ook het behoud van de gehele kerk een serieuze optie is." Het was al bekend dat Wispe in beeld is om een soort brouwerij in de kerk te beginnen. Wat er verder voor invulling mogelijk is (woningen, bedrijfsruimte, iets anders?), is volgens Van Vliet nog niet duidelijk. Ook over de kerktuin laat hij zich niet verder uit. "Ik verwacht binnen twee maanden met een concreet plan te komen. We pakken het heel zorgvuldig aan."

Maandag 22 februari 15.00 uur

"Hier zijn we ontzettend blij mee, daar zou heel Weesp bij gebaat zijn", reageert Kees Sietsma. "Ik heb het gevoel dat wij mogelijkerwijs een kantelpunt bereikt hebben in de hele discussie. Door deze nieuwe opstelling krijg ik een steeds beter gevoel, maar ik besef heel goed dat we er nog lang niet zijn." Twee van Sietsma's alternatieven zouden volgens hem nu in beeld kunnen komen: behoud van de kerk, eventueel met twee stadsboerderijen in de te ontsluiten kerktuin. "Het is nu een kwestie van goed overleg voordat we historische blunders maken", zegt de Weesper, die ervoor pleit om nu de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provinciale Staten en het gemeentebestuur te betrekken bij het uitwerken van toekomstplannen voor de kerk en de kerktuin. Maar ja, welke private huis- of kerkeigenaar zou daar voor voelen?

Meer over het 'Relaas Feitenonderzoek' van Kees Sietsma op pagina 16.