Faillissement kwam mede door fraude, aldus Theo van Kan.
Faillissement kwam mede door fraude, aldus Theo van Kan. Foto: André Verheul

Fraudeurs houden zich ergens schuil

WEESP - De rechtbank heeft twee ex-werknemers van autobedrijf Oto Lion/Car Service Weesp veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en zes maanden. De rechtbank acht bewezen dat ze schuldig zijn aan verduistering en valsheid in geschrifte. De twee lopen ondanks dat nog gewoon rond.

De mannen verkochten in 2012 en 2013 stelselmatig auto's namens het bedrijf, maar staken de opbrengst geheel of gedeeltelijk in eigen zak. Daarnaast probeerden ze het autobedrijf over te nemen met vervalste bankverklaringen en e-mails.

Persoonlijk drama
Behalve tot de gevangenisstraf zijn de ex-medewerkers veroordeeld tot het terugbetalen van 57.000 euro aan het autobedrijf en bijna 9.000 euro aan een klant van Oto Lion. Die klant had dat bedrag betaald maar kreeg geen auto, hetgeen leidde tot een persoonlijk drama. Uit frustratie over het maar niet afleveren van zijn nieuwe auto nam deze klant in juni een andere auto van het autobedrijf mee. De politie arresteerde hem vervolgens voor diefstal. De man heeft uren in de cel gezeten.

Geen cent
De oplichters zitten echter (nog) niet vast. Ze zijn bij verstek veroordeeld en houden zich schuil. Ook is er nog geen cent terugbetaald.

Fraude zorgde voor faillissement en persoonlijk drama

Theo van Kan, directeur van het autobedrijf, stelt dat de opsporing "kennelijk geen prioriteit heeft". De uitspraak van de rechtbank is van september, maar is nu pas naar buiten gebracht.

Doorstart
Van Kan zegt dat zijn bedrijven OtoLion en Car Service Weesp mede door deze fraude naar de afgrond zijn geleid. Het faillissement van Oto Lion en Car Service Weesp werd in de zomer van 2013 uitgesproken. Twaalf medewerkers kwamen hierdoor thuis te zitten. Onder de naam Car Service Direct Weesp is Van Kan nu bezig met een doorstart.