Dominic Seldis treedt op bij het Weesp Chamber Music Festival in de Van Houtenkerk.
Dominic Seldis treedt op bij het Weesp Chamber Music Festival in de Van Houtenkerk. Foto's: Ruth van Kessel

Dominic 'Maestro' Seldis:
'Er is geen poeha in Weesp'

WEESP – Het is een drukke week voor de Engelse 1e solo contrabassist van het Koninklijk Concertgebouworkest: zondagavond jureerde Dominic Seldis live bij AvroTros de finale van 'Maestro', tot en met vrijdag geeft hij les aan de Royal Academy of Music in Londen, dan snel het vliegtuig in en terug naar Weesp: zijn woonplaats. Seldis: "Dan is het snel thuis een hapje eten en dan wandel ik op mijn gemak naar de Van Houtenkerk voor het Late Night Concert van het Weesp Chamber Music Festival. Ik verheug me erop."

door Ruth van Kessel

Een week eerder stapt Dominic Seldis binnen bij koffiecorner 't Hoekje waar het WeesperNieuws heeft afgesproken voor een interview. Springende krullen en een brede lach. Hartelijke begroeting in Cambridge-Engels met de gastheer, die geen idee had dat zijn bijna-stamgast een bekende televisiepersoonlijkheid is en nog minder dat hij een musicus is met een grote staat van dienst. Seldis ploft neer in de fauteuil en steekt van wal. Hij heeft duidelijk zin in het interview met de lokale krant van de stad waar hij een jaar geleden neerstreek. Nice, lovely, fantastic: de superlatieven vliegen over tafel als hij over Weesp praat. "Weesp is my little secret, I love it here."

De finale van 'Maestro'…
"Het was een geweldig seizoen. Ik zit voor de derde keer in de jury en ik heb er weer super van genoten. De kandidaten waren echt geweldig en de competitie was enorm. De finalisten Daan Boom – wat is die man gegroeid zeg – en Leona Philippo – die vrouw kan alles! – zullen het zwaar hebben. Karin Bloemen had echt een vreselijke tijd afgelopen dagen. Ze was een kanshebber, maar nee, het ging niet. Als dit interview gepubliceerd wordt weten we wie de winnaar is (Leona Philippo-red.), ik vind het zelf ook spannend."

Jouw jurycommentaar is vaak een beetje op het randje…
"Haha, en dan is nog wat echt te erg is eruit geknipt. Het is een beetje mijn rol in het programma. Ik ben het echt, maar het is ook een beetje overacting. Een Dominic XL zeg maar. Ik mag Engelser dan Engels zijn, de Engelse humor uitvergroten. It's a little bit cheeky, maar daarom juist zo leuk."

Hoe komt een Engelse musicus in de Nederlandse Maestro?
"Aan de eerste Engelse Maestro voor de BBC deed ik ook mee. Toen het idee kwam om het programma ook in Nederland te doen, bood ik mijn hulp aan bij de productie. Ik was stomverbaasd toen ze me vroegen of ik auditie wilde doen voor de jury: wat moet je nu met een Engelsman in een Nederlands programma? Nog verbaasder was ik dat ik het werd. Maar ik vind het geweldig. Weet je dat Maestro in Nederland met 2 miljoen kijkers een grotere hit is dan in Engeland?"

'Weesp staat mij toe om mijzelf te zijn en ontspant me'

Wat maakt het programma populair?
"Omdat het toegankelijk is voor iedereen. Je hoeft niet klassiek te zijn opgevoed: iedereen die van muziek houdt, houdt van dit programma. De keuze van de muziekstukken is ook bewust heel divers en iedereen kan zien en horen hoe moeilijk dirigeren is en wat er gebeurt als het mis gaat. Dat maakt het boeiend."

Je combineert een leven in Londen, Amsterdam en Weesp?
"Ik ben heel trots dat ik mag lesgeven aan de Royal Academy of Music. Twee dagen in de drie weken ben ik daarom in Londen. In Amsterdam deed ik zeven jaar geleden auditie bij het Koninklijk Concertgebouworkest, absoluut een van de beste orkesten van de wereld. Ik ben nog steeds trots dat ze me hebben aangenomen. Ik heb het hoogste bereikt. Met mijn gezin zocht ik een woning in Nederland en dat werd eerst Hilversum. Weesp had ik nog niet gezien."

Waarom dan toch de move naar Weesp?
"Dat hoef je niet te vragen, toch? Weesp heeft alles: leuke restaurants, leuke winkeltjes, het water en een geweldige sfeer. Mensen maken hier kunst vanuit het hart. Er is geen poeha in Weesp. Het komt voor dat mensen mij herkennen van de televisie, maar dan benaderen ze me altijd heel bescheiden en dan voel ik mij vereerd. Weesp staat mij toe om mezelf te zijn en ontspant mij. I feel at home, mijn dochters ook en wat mij betreft blijf ik hier nog heel lang wonen. Wist je trouwens dat er nog meer Concertgebouworkestleden in Weesp wonen? En Magnus en Marije Johnston van Navarra wonen hier ook sinds kort en kregen net een baby, en zo wordt het nog steeds leuker hier in Weesp."
Muziek…
"Mijn vader duwde mij net als alle Joodse vaders - het is piano of viool - op mijn vierde jaar een viool in de hand. Ik bleek talent te hebben en vond het spelen heel normaal: de een kan sporten en ik kan dit. Op mijn veertiende kwam ik bij toeval met de contrabas in aanraking: alles viel op zijn plaats, het was my lucky moment. De contrabas hoort zo bij mij en ineens wist ik dat ik hier mijn beroep van kon maken. En dat lukt aardig: ik kan leven van hetgeen ik het allerliefste doe: muziek maken. All the music of het nu klassiek is of populair of jazz, ik houd ervan om met alle soorten bezig te zijn."

Geef je de liefde door aan je dochters?
"Mijn meiden zijn 20, 18 en 16 jaar en leven hun leven op hun manier. Ik heb ze nooit gepusht om iets met muziek te doen. De mooie kanten zijn geweldig, maar een musicus kent ook de eenzame uren van hard studeren, alleen in de studio. Ik ben blij dat zij dat niet door hoeven te maken, al heeft het mij uiteindelijk alleen maar gelukkig gemaakt."

Wat ga je doen op het Weesp Chamber Music Festival?
"Ik verheug me vooral op het samen mogen spelen met vrienden uit de muziekwereld. Mijn aandeel is dat ik ga vertellen over de muziek, mijn leven als contrabassist en mijn leven op televisie en o ja, dan ga ik natuurlijk ook nog spelen. Samen met James Pierson. Het wordt vast heel bijzonder."

Dominic Seldis wordt in 't Hoekje herkend door fans.