Fluiten voor ieders veiligheid.
Fluiten voor ieders veiligheid. Foto: Ruth van Kessel

'Mensen schuiven zo een hek weg en lopen het parcours op'

WEESP - Ondanks het sneuvelen van de Wielerronde Weesp, de lokale viering van Koningsdag en het Weesper Watersportfestival (zie pagina 5) blijven er nog voldoende Weesper evenementen over waar verkeersregelaars voor nodig zijn. Bert Gentenaar is via de sociale media een wervingscampagne gestart. Hij hoopt nieuwe mensen te vinden die samen met hem op die bijzondere dagen het verkeer in goede banen willen leiden.

door Marieke van Veen

Je mag niet zomaar als verkeersregelaar aan de slag, maar: "Het is ook weer niet zo ingewikkeld, iedereen met een beetje gezond verstand kan het", aldus Gentenaar donderdag in het Radio Weesp-programma Lokaal Centraal. De Weesper kan belangstellenden een internetopleiding aanbieden waarmee zij een instructieverklaring kunnen bemachtigen.

Aanstelling
Vervolgens beslist de burgemeester of iemand ook daadwerkelijk aangesteld wordt als verkeersregelaar. Dat kan voor één bepaald evenement zijn, maar een aanstelling van maximaal 12 maanden is ook mogelijk. In dat geval krijgt de verkeersregelaar een pas en kan hij of zij zonder extra formaliteiten bij meerdere evenementen worden ingezet. Na 12 maanden moet hij of zij de instructieverklaring opnieuw behalen en beslist de burgemeester opnieuw over de aanstelling van een jaar.

Voorkeuren
Als verkeersregelaar heb je veel zeggenschap over de invulling van je vrijwilligerswerk, vindt Gentenaar. "Bij het aanmelden kun je je wensen en voorkeuren aangeven: gaat het je om een specifiek evenement? Wil je de hele dag of voor een paar uurtjes? En wil je op een drukke of liever juist op een rustige plek staan? Alles is mogelijk."

Openbare weg
Voor elk evenement heeft de organiserende partij een vergunning nodig. Bij de aanvraag bekijkt de lokale overheid samen met de politie of en hoeveel verkeersregelaars er nodig zijn. Vooral bij evenementen waarbij de openbare weg wordt gebruikt, zoals de Vechtloop, A Sister's Hope Walk en de sinterklaasoptocht, wordt de inzet van verkeersregelaars als een verplichting opgenomen in de vergunningsverlening. Het is gebruikelijk voor de echte knelpunten enkele beroepsverkeersregelaars in te huren, aangevuld met vrijwilligers.
Erbovenop
Als verkeersregelaar een bijdrage leveren aan lokale evenementen is dankbaar werk, maar bovenal erg leuk, vindt Gentenaar. "Bij de mooiste festiviteiten sta je er met je neus bovenop. En we zorgen - zeker als je nieuw bent - dat je samen met iemand anders staat. Het is dus ook gezellig." Niemand wordt in het diepe gegooid. "In een briefing vooraf vertellen we wat er van iedereen wordt verwacht en hoe er moet worden gehandeld in geval van calamiteiten. De regelaars krijgen een handleiding, het verplichte oranje-gele hesje met reflecterende strepen, een telefoonlijst, omleidingsroutes en eventueel een lunchpakket mee."

'We gooien niemand het diepe in, we bereiden iedereen goed voor'

Stressbestendig
Naast gezond verstand komen ook goede sociale vaardigheden en stressbestendigheid van pas. Soms moet je echt even kordaat ingrijpen. Gentenaar: "Mensen worden steeds brutaler. Ze schuiven zonder het te vragen een hek opzij als ze erdoor willen. Bij de Wielerronde hebben we dat wel eens meegemaakt. Toen liep iemand tegen het verkeer in het parcours op. Die wielrenners fietsen zo hard en zijn zo gefocust, als wij niet hadden ingegrepen hadden de grootste ongelukken kunnen gebeuren."