Lida Versteegen in haar fotoatelier.
Lida Versteegen in haar fotoatelier. Foto: Ruth van Kessel

Fotografe Lida Versteegen moest het leven loslaten

WEESP – Fotografe Lida Versteegen-Westerveld is afgelopen vrijdag overleden. Zij was de laatste jaren vaste deelneemster aan Weesper aan de Wand en organiseerde ook zelf veel exposities. Met haar populaire fotoworkshops heeft zij aan veel Weespers haar kennis van en liefde voor fotografie overgebracht.

Fotografie was Lida Versteegens lust en leven. Met veel enthousiasme kon zij praten over haar werk, altijd bereid om weer iets nieuws uit te proberen. De laatste jaren experimenteerde zij met afdrukken op bijzondere ondergronden zoals aluminium en acryl, waarvan zij het resultaat met verve op kunstmanifestatie Weespers aan de Wand toonde. Lida was trots op haar werk en neigde tot perfectionisme. In een interview met het WeesperNieuws in 2007 naar aanleiding van de expositie 'f.riends' in de synagoge waarin zij exposeerde met haar cursisten, zei ze: "Details en constructies, dat vind ik het leukste om te doen. Zo kies ik ook bij naaktfoto's voor een subtiele aanpak." Ook bij haar foto's van natuur en gebouwen ging Lida voor de details, waardoor haar werk vaak een abstract karakter kreeg. Zij liet zich graag inspireren door de landen die zij bezocht tijdens vele fotoreizen.
Op haar 58ste koos Lida fulltime voor fotografie. Hierover zei ze: "Ik wil doen wat ik het leukste vind in mijn leven en dat is tijd met mijn man, mijn kleinkind én natuurlijk fotografie." Naast Weespers aan de Wand organiseerde Lida exposities in de bibliotheek, de Theetuin en De Hogeweyk. Ook was zij vier jaar actief bij de KGW en was zij jarenlang de stuwende kracht achter Weesp Plein-Air. Samen met kleinkind Sep maakte zij in 2014 het kinderboek 'De Groezelige Gruizels', een project waaraan zij veel plezier beleefde. Lida werd 68 jaar.