Afbeelding

Al voor een ander

'Al voor een ander', staat boven de deur van Oudegracht 39a in Weesp. De achterdeur geeft toegang tot de fraaie binnentuin van de voormalige woning van de predikant van de protestantse kerk. Veel lezers zullen deze onopvallende gevelsteen niet hebben opgemerkt. Waarom staat deze spreuk juist hier in steen uitgehouwen? Heeft deze tekst ons iets te zeggen?

Wat onze kleine stad groot maakt is de geschiedenis en de bewoners. Inwoners die vóór ons in Weesp hebben geleefd en gewoond, hebben ons belangrijke monumenten nagelaten. Niet alleen vaarwegen zoals Smal Weesp en de Oudegracht, maar ook huizen, molens, forten en kerken, zoals Fort Uitermeer en de Grote Kerk. Sommige inwoners varen nooit door de wateren van Weesp. Ze komen nooit een keer in de forten, de molens of de monumentale kerk. Is dat jammer? We hebben ook minder grijpbare monumenten. Het carillonspel dat als een muzikale deken onze dinsdagmarkt bedekt. Het Weesper porselein. De oude begraafplaats Landscroon. De viering van Koningsdag - ook een monument. Wat zal ik daarover zeggen?
Monumenten verdienen aandacht en onderhoud. Bij gebrek daaraan zullen vele monumenten vervallen of verdwijnen. Wat wij achterlaten is onze keuze. Zo hebben we nu de gedempte Achtergracht, de watertoren die met de grond gelijk is gemaakt, de gesloopte molen Het Anker en het verdwenen Weesper kasteel Huis ten Bosch. Soms kan de bezoeker van Weesp gelukkig nog iets van oude monumenten proeven. Bijvoorbeeld in ons stadscentrum, in ons Weesper Museum, met de schepen van de bruine vloot, bij het bezichtigen van het stadhuis of bij het zien wapperen van de Weesper vlag.
Ondertussen zijn Weespers bezig nieuwe monumenten te maken. De gouden duiven bij de Slijkstraatbrug, de ongetwijfeld verrassende vernieuwing van de voormalige RK-kerk, het verplaatste monument voor de gevallenen op de Ossenmarkt, een nieuwe moskee aan de M. Nijhoffstraat en wie weet... een zelfstandig Weesp en water terug in de Achtergracht!

De spreuk 'Al voor een ander' heeft ons vandaag nog steeds iets te zeggen: Wees zelf een monument! Zet je in voor een monument! Maak een monument! Aarzel niet. Doe het 'al voor een ander'.