Vuur vernielt supermarkt.
Vuur vernielt supermarkt. Foto: André Verheul sr.

1993: Brand in de Spar

WEESP - Vroeger - nou ja, acht jaar geleden - zat er een supermarkt op de Nieuwstad. Deze Super de Boer sloot in november 2008 de deuren. Eerder was de winkel een Spar-vestiging. In deze supermarkt woedde in 1993 een heftige brand.

Op de vroege ochtend van woensdag 23 juni 1993 greep een verwoestend vuur om zich heen in de Spar aan de Nieuwstad nummer 12. De brandweer was zeer snel ter plekke, maar de vlammen bleken behoorlijk lastig te bestrijden.

Slagerij
De brandweer vocht eerst met de dikke rook en de gloeiendhete attributen die de weg naar de slagerij achterin versperden. Want daar achterin hield het vuur zich hardnekkig schuil. De supermarkt liep door het bluswater, de rook en de vlammen enorme schade op.

Van Scapino tot boekhandel
Na de sluiting van de Super de Boer vestigde Scapino zich in maart 2009 in het pand. Vijf jaar later ging de schoenenwinkel dicht. Het huurcontract liep af en de omzet was voor de winkelketen niet hoog genoeg om een nieuw contract aan te gaan. Sinds oktober 2015 is het pand een boekenwinkel: De Weesper Boekhandel door Nathalie Scheffer met behulp van crowdfunding gerealiseerd.