Herman Tuning, Astrid Heijstee en Peter Eijking over de Buurtpanels. De sfeer is erg goed.
Herman Tuning, Astrid Heijstee en Peter Eijking over de Buurtpanels. De sfeer is erg goed. Foto: Christian Pfeiffer

'Laat Weesp ons vertellen wat we moeten doen'

WEESP - Ze zijn trots. Op de ruim 220 Weespers die het afgelopen jaar een buurtpanel hebben bezocht, maar ook op de gemeentelijke organisatie. Want die moet heel anders gaan denken en dat is best moeilijk. Maar het gaat aardig.

door Christian Pfeiffer

We treffen de wethouders Herman Tuning, Astrid Heijstee en Peter Eijking een klein jaar na het van start gaan van de buurtpanels. Elke wethouder is verantwoordelijk voor een wijk in Weesp en in die functie schuiven ze regelmatig aan bij de buurtpanels. De sfeer aan tafel zit er goed in.

Weesp kent drie buurtpanels: Hogeweij en Noord-West, Centrum en buitengebieden en Zuid en Aetsveld. Op initiatief van de gemeente kunnen bewoners daar samen met politie, Ymere, gemeente en Versa de wijk bespreken.
Kijk, de gemeente is natuurlijk bijna altijd het pispaaltje. Ligt er een tegel niet goed? Schuld van de gemeente! Ligt er te veel vuil op straat? Komt door de gemeente! Wordt er te hard gereden? Moet de gemeente maar drempels plaatsen! "Dat merkte ik in het eerste buurtpaneloverleg dat ik meemaakte ook, de pijlen waren voornamelijk op de gemeente gericht", zo vertelt Astrid Heijstee. "Maar hoe moeilijk het ook was: ik besloot mijn mond te houden waar het kon. In het tweede overleg merkte ik ineens dat bewoners met elkaar in dialoog gingen. Toen ging het lopen."

In een buurtpanel kan iedereen plaatsnemen die iets vindt van zijn leefomgeving. Het kan iets negatiefs zijn zoals zwerfvuil, maar ook iets positiefs zoals een idee om de buurt op te fleuren. Het is duidelijk geen openbare klaagbaak voor instanties. Die houden zich meer op de achtergrond en kijken of de ideeën uitgevoerd kunnen worden. Neem de bankjes op het Sinnigvelderplantsoen: een bewoner ergerde zich aan het onderhoud en wilde er wat aan doen, de gemeente regelde de verf en kwasten en de bankjes staan er nu weer prima bij.

Herman Tuning: "We streven geen echt doel na. Het is meer het verbeteren van de sociale cohesie die we faciliteren. De buurtpanels hebben geen echte blauwdruk. Het is de bedoeling dat de buurtpanels zich aan de wijk gaan aanpassen. Zo kan het Buurtpanel Centrum er straks heel anders uitzien dan die voor Aetsveld. Dat is de volgende fase waar we nu ingaan."

Het is vooral voor de ambtenaren een hele verandering

Maar wat is er nou verder concreet aangepakt aan de hand van die buurtpanels het afgelopen jaar? Herman moet er even over nadenken. Astrid weet er wel een paar: "De blauwe zone aan de Hugo de Grootlaan. Dat is er echt een vanuit het buurtpanel. Laatst was in Zuid ook een Burendag. En ouderen zijn onlangs op pad geweest."

Peter Eijking glimlacht en zegt: "Er zijn verschillende wegen om een verandering teweeg te brengen. Ik ben nog echt van de klassieke democratie, dus ik zou sneller inspreken bij de gemeenteraad als ik iets veranderd wil hebben. En ook die weg blijft bestaan. Dit is gewoon een nieuwe manier om iets aan te kaarten."

Een verandering die vooral op het stadhuis de nodige moeite heeft gekost. Daar wordt ook het komende jaar hard aan gewerkt. Herman: "Het is voor onze organisatie een hele verandering. Zij helpen Weespers nu met hun plannen en moeten soms ook loslaten. Er is een plantsoentje in wijk Noord-West waar wij het onderhoud hebben overgedragen." Astrid vult hem aan: "Laat Weesp ons maar vertellen wat we moeten doen."
Peter: "Het is natuurlijk zo dat wij in een parlementaire democratie leven waarin de gemeenteraad een afvaardiging vormt van de Weespers, maar..." Hij wordt onderbroken door zijn collega-wethouders met een lachsalvo. "Voor de beschouwende analyses kunnen we bij jou wel terecht hè?", zo lachen Herman en Astrid.

Serieuze zaken: nu valt Leeuwenveld nog onder Buurtpanel Hogeweij en Noord-West, maar dat zal niet altijd zo blijven. De wijk ten noorden van het spoor telt nu nog te weinig inwoners om een eigen buurtpanel te vormen, maar dat gaat veranderen, zo verklapt Astrid. "Daarover binnenkort meer."

Op de vraag hoe de buurtpanels er over vijf jaar uitzien is geen direct antwoord. "De panels moeten zich vormen naar de wijk. En dat kan op allerlei manieren. Wij gaan daar in ieder geval geen beperkingen aan leggen", aldus Herman. "Maar we zijn enorm trots op wat we dit jaar hebben bereikt. Het is echt nog niet allemaal top, we moeten er hard voor werken, maar het resultaat mag er wat ons betreft zijn. Ik ben trots op Weesp en straks nog trotser als onze organisatie er goed op weet in te spelen. Dat kunnen we alleen maar doen door als wethouders het goede voorbeeld te geven."