De twee finalisten van 2015 (thema: 'Jij en de Ander'). Rechts de winnende foto van Mike Mulder.
De twee finalisten van 2015 (thema: 'Jij en de Ander'). Rechts de winnende foto van Mike Mulder.

'Stuur geen selfies in, wees creatiever dan dat'

WEESP - 'Ik ben...' is dit jaar het thema van Weesperfotomobiel. De fotografiewedstrijd voor de jeugd wordt dit voor de derde keer rondom de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand gehouden.

door Christian Pfeiffer

Dat de wedstrijd de derde editie ingaat, wijst op het succes dat er is onder de jeugd. Iedereen van 12 tot 18 jaar mag meedoen en foto's insturen die met een mobiele telefoon zijn gemaakt. En dat zijn dan ook meteen de enige voorwaarden. "Gekozen is dit jaar voor het thema 'Ik ben...' en het is alle deelnemers daar vrij een invulling aan te geven", zo vertelt organisator en Weesper fotograaf Paul Roholl.

Creativiteit
De jury vraagt wel om alle selfies in beetje in toom te houden. Het moet creatiever dan dat. Als er maar een verwijzing naar 'Ik ben...' in zit. De jury kijkt dus vooral naar creativiteit, maar ook naar de toegepaste technieken en de boodschap die met de foto wordt uitgestraald.

Aan de Wand
Weesperfotomobiel valt samen met de organisatie van de grote kunstmanifestatie Weespers aan de Wand, traditioneel in het pinksterweekeinde. De inschrijving start deze week via www.weesperfotomobiel.nl. Er kan zes weken worden ingestuurd tot 4 mei. Daarna kiest de vakjury een winnaar. Die wordt op de zaterdag van Weespers aan de Wand bekendgemaakt. Dat is dit jaar 14 mei.

Vorig jaar
Vorig jaar was het thema van de wedstrijd 'Jij en de Ander'. Dat leverde toen twee finalisten op (zie foto's), waarvan één een man met een enorme beer op station Weesp. Het is een beeld dat meteen een hoop vragen oproept. Wie is de man? Voor wie is de beer? De andere winnaar is er ook een om lang naar te kijken. We zien een jongen die aan het gamen is. Maar niet alleen: de kat kijkt mee. Hoogst interessant, zo'n bal.

De beste inzender krijgt dit jaar een spiegelreflexcamera

Het was uiteindelijk de laatste foto, die van de gamende jongen, die er met de hoofdprijs vandoor ging. Alle inzenders mochten exposeren op Weespers aan de Wand. De winnaars zelfs in de Van Houtenkerk (de hoofdlocatie).

Prijzen
Wie dit jaar de beste foto instuurt mag naar huis met een gloednieuwe spiegelreflexcamera (Canon EOS 1200D met EF-s 18-55mm lens). De tweede prijs is trouwens ook niet mis. Een HD ActionCam. Paul Roholl heeft weer enorm veel zin in de wedstrijd: "Mooi om te zien wat er elk jaar weer wordt ingezonden."

Weespers aan de Wand
Er is ook nieuws rondom Weespers aan de Wand zelf. 23 kunstenaars maken dit jaar hun opwachting op de kunstmanifestatie die dit jaar van 12 tot en met 15 mei wordt gehouden. De Van Houtenkerk blijft de hoofdlocatie, maar de synagoge en de bibliotheek blijven de andere locaties, samen met de ateliers van de kunstenaars die te bezoeken zijn.

De inschrijving van Weesperfotomobiel start vandaag op
www.weesperfotomobiel.nl.
Benieuwd naar welke kunstenaars met welke werken dit jaar hun opwachting maken tijdens Weespers aan de Wand? Die zijn terug te vinden op www.weespersaandewand.nl.