De recente bomenkaalslag aan het begin van de Utrechtseweg.
De recente bomenkaalslag aan het begin van de Utrechtseweg. Foto: Ruth van Kessel

Vraagtekens bij kappen van tientallen bomen

WEESP - Boem. Met een doffe klap gaat er weer een boom tegen de vlakte. Tot half april velt de gemeente ongeveer zeventig van haar 6000 bomen omdat, zoals een woordvoerder zegt, de bomen ziek zijn of in mindere staat verkeren. Noodzakelijk dus voor de veiligheid en het risico op verspreiden van ziekten. Tot verdriet van menig inwoner van Weesp: "Elke boom die omgaat laat een verwoeste leegte achter."

door Ruth van Kessel

Een verrassing was het niet voor Weesp dat de gemeente resoluut aan de slag ging met haar groenonderhoud. Op de gemeentepagina van het WeesperNieuws van 9 maart en op de website viel te lezen dat er ongeveer zeventig bomen gekapt gaan worden. Wie wil weten over welke bomen dat gaat, kan na enig zoeken de lijst vinden op de website. De gemeente verontschuldigde zich alvast voor de overlast en beloofde vanwege de herplantplicht voor elke gekapte boom een nieuwe terug te planten. Dus is sinds 9 maart de loeiende kettingzaag veelvuldig te horen en doen drie groenbedrijven hun werk. Half april verwachten ze klaar te zijn.

Moord
De bomenkap roept heftige emoties op. Zo luchtte Femke Berkhout vorige week haar hart bij haar goede vriend Stefan Stasse op Radio 2 over de kap van bomen vorige week aan de Frans Halsstraat. "De vleermuizen zijn bij de kap van een aantal bomen vorig jaar al verdwenen en nu verdwijnen ook de vogels: hun geluid in de zomer was nog het enige mooie in deze straat", zo zei zij emotioneel. Vanaf de Papelaan klinkt een soortgelijk protest via een brief aan het WeesperNieuws. Ook hier verdwenen naar zeggen van Bram en Riz Jongerius onnodig bomen. Begrip hadden ze wel voor het verwijderen van drie dode bomen het jaar daarvoor, maar dat bij die actie ook een levende sierwilg werd weggehaald, wil er bij hen niet in. Zaterdag werden zij geconfronteerd met het weghalen van de laatste grote bomen aan de Papelaan. Jongerius: "Ze staken boven de woningen uit en waren een verzamelplaats voor spreeuwen. Er zal vast een goede reden zijn, maar er is geen boom meer te zien vanuit ons huis."

Aan de Utrechtseweg was het vrijdag 18 maart raak: twee imposante bomen op het grasveldje in de eerste bocht werden geveld. Bij buren riep dat veel vragen op: "Waarom moesten beide stammen om terwijl er slechts in één stam een scheur zat? Waarom is er geen enkel overleg geweest met de buurt? De vermoorde bomen hadden een stam van 80 (!) centimeter. Wat krijgen we terug? Sprietjes van 20 cm?" Het groenbedrijf dat maandagmorgen de resten van de bomen liet verdwijnen, kon daar enig inzicht in geven: "De wilg was 150 jaar oud en was al zover gespleten dat het wachten was op een verdere splijting met alle risico's van dien. Ons verbaast het dat de boom niet vijf jaar eerder is verwijderd. Voor de treurwilg is het een ander verhaal. Ook daar dreigden takken af te breken. Die hebben we dus weggehaald, maar de stam is goed. Deze boom mag nog blijven staan."
De gemeente laat weten dat ze begrip heeft voor het sentiment van bewoners: "Niemand tast graag zonder goede reden de natuur aan. Een gecertificeerd bedrijf heeft het hele bomenbestand van Weesp bekeken en de gemeente geadviseerd. De uiteindelijke keuze voor kap van deze 70 bomen ligt uiteindelijk bij ons, een keuze die we niet licht hebben gemaakt."