Het Worstmakersgilde komt het 'worstbeeld' brengen.
Het Worstmakersgilde komt het 'worstbeeld' brengen. Foto: Slagerij Van Donk

Slager Maarten van Donk: 'Die Gouden Worst is van ons allemaal'

WEESP - Dat de producten van Slagerij Van Donk met goud worden bekroond is eigenlijk geen nieuws meer. Dat gebeurt ieder jaar. Maar dat je een 'Gouden Worst' krijgt vanwege al die prijzen is toch wel heel bijzonder. Slager Maarten van Donk is er zo verguld mee dat hij zijn klanten dit voorjaar letterlijk in de bloemetjes gaat zetten.

door Marieke van Veen

"Ze belden een uur van tevoren dat ze moussaka, ontbijtspek, saucijzenbroodjes, gekookte worst en leverworst kwamen halen." Met 'ze' bedoelt Van Donk de mensen van het Worstmakersgilde. Dat de slager zo kort van tevoren op de hoogte werd gebracht, gebeurt met opzet: "Anders zou je op die worst voor de jury extra je best kunnen doen en dat wil de organisatie niet. Ze willen de producten proeven die je ook aan je klanten verkoopt."

Constante kwaliteit
Maar wat de Weesper ondernemer betreft hadden ze ook prima onaangekondigd kunnen komen: "Alles wat wij maken, maken we met veel liefde en aandacht. Onze klanten moeten op constante kwaliteit kunnen rekenen. Niet dat een bepaalde worst de ene keer zout smaakt en de andere keer juist flauw." Tegelijkertijd moet je je klanten ook kietelen, vindt Van Donk. "Ze moeten verrast worden door je assortiment, je moet ze uitdagen om soms ook eens wat anders te proberen. Zo heb ik nu hagedissensoep met croutons van muizenstaart..." Goh nou, dat klinkt inderdaad... interessant.

Gezelligheid
Maar Van Donk maakt een dolletje, zoals hij eigenlijk de hele dag door doet. Toen zijn vader Ad de zaak aan Maarten overdeed, bleef het personeel in dienst. Zij hielden hun baan, maar kregen er wel een heel andere baas voor terug. "Mijn vader was van de oude stempel, ik ga heel anders met mijn werknemers om. We lachen heel wat af en hebben het gezellig met elkaar. De manier van mijn vader werkte, maar mijn manier werkt ook. Die prijzen en de toenemende drukte in de winkel zijn daarvan het bewijs."

Consument wil kwaliteit
Hoewel je veel andere ondernemers nog wel eens hoort mopperen dat de consument de afgelopen jaren de hand op de knip heeft gehouden, zegt Van Donk daar nauwelijks last van gehad te hebben. "Misschien juist omdat mensen bewuster met hun geld omgaan. Ze betalen liever iets meer voor goede kwaliteit, dat is althans mijn ervaring." De slager verwacht drukke dagen tegemoet te gaan: "Niet zo druk als met kerst en in de bbq-tijd, maar we merken het altijd wel dat Pasen eraan komt. Vooral onze gourmetschotels, paasrollades en de wat luxere vleeswaren voor de paasbrunch doen het in deze periode goed."

'Alles wat wij maken, maken we met veel liefde en aandacht'

Cadeautje voor de klanten
De eerdergenoemde producten kregen het predicaat goud. Omdat het de tiende keer is dat de gekookte worst en de leverworst van Slagerij Van Donk met goud worden bekroond, kwam het Worstmakersgilde in Weesp een 'Worstbeeld' uitreiken. De trotse slager nam het beeldje samen met zijn team in ontvangst: "Want dit hebben we samen voor elkaar gekregen, die prijs is van ons allemaal." Om de prijs te vieren heeft Van Donk ook een leuke verrassing voor zijn klanten in petto: deze week zijn de winnende worsten in de aanbieding én hij deelt als paasattentie voorjaarsbloembollen-op-pot uit.