Een appartementencomplex met een geschiedenis.
Een appartementencomplex met een geschiedenis. Foto's: Marieke van Veen

'De Zwanenburcht is zeker geen seniorencomplex'

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen rond het getal 25. Deze week aandacht voor De Zwanenburcht. Dit appartementencomplex werd in 1991 opgeleverd en staat op de plek waar vroeger Huize St. Bernardus stond.
Nikolaas Tack is bewoner van het eerste uur. Een paar jaar geleden trok levenspartner Ineke van de Pol bij hem in. Ze wonen met veel plezier in het complex: "Vanwege de centrale ligging en het mooie uitzicht op de Herengracht. En alles is gelijkvloers, dat is ook fijn."

door Marieke van Veen

Bejaardenhuis en kraamkliniek
In 1839 opende het Rooms-Katholiek Gesticht voor Liefdadigheid aan de Herengracht Huize St. Bernardus, vernoemd naar Bernardus Wilbrink die van 1814 tot 1840 in Weesp pastoor was. In het huis werden ouderen, wezen en zieken verzorgd. In de loop der jaren werden de activiteiten uitgebreid met onder meer een pensionaat en een kraamkliniek. Tussen 1936 en 1956 zijn veel Weespers hier geboren. Omstreeks 1989 fuseerde Stichting Huize St. Bernardus met bejaardenhuis Niftarlake en betrokken zij samen het nieuwe bejaardenhuis Oversingel.

Slaapkamer van de zuster
De slaapkamer van Nikolaas Tak en Ineke van de Pol was vroeger de slaapkamer van zuster Dorothea. Zij kon vanuit haar vertrek zo de kapel inlopen. Ook de kapel is verbouwd tot appartement, dat momenteel leeg staat. Er is sowieso veel verloop. Van de Pol: "De appartementen zijn niet zo groot en wat de laatste tijd is vrijgekomen is vooral gekocht door starters. Die vertrekken vaak weer als ze gaan samenwonen of als er een baby komt. Seniorenwoningen? Helemaal niet. De Zwanenburcht is zeker géén seniorencomplex, alle leeftijden kom je hier tegen."

Vereniging van eigenaren
Onderhoud en aanverwante zaken worden geregeld vanuit een Vereniging van Eigenaren. Het beheer is in handen van Alain Biever van Actys: "Het is prettig samenwerken met de bewoners van De Zwanenburcht. Zeker de mensen die er al wat langer wonen zijn erg betrokken en de sfeer tijdens de bijeenkomsten is goed." Hij kan zich goed voorstellen dat mensen hier graag wonen: "Het is een rustige locatie, maar met een paar stappen sta je in het gezellige centrum van Weesp." Op dit moment wordt er gewerkt aan het binnenhof. De tuin wordt klaargemaakt voor het voorjaar en er wordt een lekkage verholpen.

Gezonde praktijken
Bewoners met gezondheidsklachten hoeven in bepaalde gevallen niet eens de deur uit. In het appartementencomplex zit sinds enige jaren de fysiotherapiepraktijk van Wim Kapteijn en Caroline aan de Stegge en Marielle Lievense voeren er sinds maart 2015 een praktijk voor body stress release. Aan de Stegge: "Hiervoor zat ik ruim acht jaar in de rust en luwte van de Theetuin. Ook een schitterende plek. Maar De Zwanenburcht aan de rand van het bruisende centrum geeft me energie en nieuwe ideeën. Zo gaf het uitzicht op de Herengracht me inspiratie om SUP-en op de Vecht te organiseren."

Zuster Dorothea kon vanuit haar vertrek zo de kapel inlopen
De binnentuin wordt klaargemaakt voor het voorjaar.