De politie komt in actie tegen het lastigvallen van vrouwen bij Hogeweij.
De politie komt in actie tegen het lastigvallen van vrouwen bij Hogeweij. "Hopelijk stopt het nu", zegt de burgemeester.

Op huisbezoek bij jongens die vrouwen lastigvallen

WEESP - De Weesper politie heeft de jongens in beeld die vrouwen hebben lastigvallen in en rondom winkelcentrum Hogeweij. Het gaat om een groep van ongeveer tien jongens van rond de tien jaar oud. De Weesper wijk- en jeugdagenten zijn begonnen met het afleggen van huisbezoeken aan de knapen en hun ouders.

door Marieke van Veen

Burgemeester Bas Jan van Bochove heeft afgelopen donderdag overleg gevoerd met de politie. Een woordvoerster van de gemeente laat weten: "Zowel de politie als de gemeente wil snel van deze vervelende situatie af en zit erbovenop."

Praten met ouders
Afgesproken is dat de wijkagenten met de jongens en hun ouders in gesprek gaan. Volgens de woordvoerster van de politie zijn bijna alle jochies al aan de beurt geweest: "Deze gesprekken hadden vooral een waarschuwend karakter. Ze weten nu dat wij weten wie ze zijn en dat we ze in de gaten houden. En de ouders zijn ook op de hoogte en dus alerter. Hopelijk stopt het nu." De burgemeester heeft op zijn beurt toegezegd contact te zoeken met de eigenaar van het winkelcentrum om te bespreken of er andere mogelijkheden zijn om de veiligheid te verbeteren.

Huisarrest
Een slachtoffer laat weten blij te zijn dat er actie ondernomen wordt. In haar geval kwam het proces van aangifte doen moeizaam op gang. Zij werd een kleine twee weken geleden seksueel betast, maar kon pas een week later terecht voor aangifte van aanranding. Dat gaf haar het idee dat men er niet goed raad mee wist. Maar vrij snel na haar verlate aangifte kreeg ze van de politie te horen dat er gesprekken met de jongens gaande zijn en dat er door een aantal ouders al huisarrest opgelegd is: "Fijn dat ze ze te pakken hebben."

Meerdere gevallen
Berichtgeving op de website van het WeesperNieuws over bovengenoemd incident bracht aan het licht dat het geval niet op zichzelf stond. Meerdere vrouwen meldden zich bij onze redactie met verhalen over betastingen, seksuele opmerkingen en ander ongepast gedrag. De gemeente Weesp en politie Weesp roepen vrouwen en andere mensen die iets dergelijks meemaken of meegemaakt hebben op de politie op de hoogte te brengen.

Meldingen blijven welkom
"Aangifte kan alleen als het om een strafbaar feit gaat", legt de politiewoordvoerster uit. "Een aanranding is een strafbaar feit, maar een kwetsende opmerking - hoe vervelend dat ook is - is dat niet per se. In dat geval spreken we van een melding. Maar ook die informatie is voor ons waardevol. Ook nu we de groep in beeld hebben, helpt alle informatie ons bij het oplossen van dit probleem."