Afbeelding

Kappen

Jan: "Met Jan Kooper."
Stefan: "Jan! Het was afgelopen woensdag Nationale Boomplantdag. Nog iets geplant?"
Jan: "Nee. Voor mij was het Boekenweek."
Stefan: "Ik hoorde dat ze op die dag al vroeg aan het kappen waren op de Frans Halsstraat. Ik weet niet of de oude meester van bomen hield? Ik weet wel dat het mooiste aan die straat die bomen waren. De man met de kettingzaag zei dat ze weg moesten in verband met herinrichting of riolering en dat er toch geen vleermuizen in die bomen woonden, dus er kon gekapt worden. Een jaar geleden hebben ze de tuinen in die buurt ook heringericht en opgeknapt. Toen sneuvelde ook een aantal prachtige bomen. Als je nu kijkt hoe het er nu uitziet, zou ik dat niet opgeknapt durven noemen."
Jan: "Ik woonde ooit in een straat met honderd jaar oude bomen die na een weekje detoxen in Portugal allemaal gekapt waren. Weg straat, weg leven, weg romantiek. Alsof je 's ochtends wakker wordt en de Vecht in wilt duiken en de Vecht ineens weg blijkt te zijn."
Stefan: "Dan voel je je toch een uil die al jaren in een boom woont en op een dag met bladblazers zijn huis wordt uitgejaagd. En als je dan verward en geschrokken wegvliegt kappen ze je boom. Dit is overigens onlangs echt gebeurd op de kleine begraafplaats."
Jan: "Echt waar? Ik vroeg me al af waarom ik die uil niet meer hoorde. Ik weet trouwens niet wat dat voor een uil betekent, daar ken ik ze niet goed genoeg voor, maar als iemand eerst met bladblazers mijn leven wegblaast en vervolgens met mij kapt…"
Stefan: "Ja, wat dan?"
Jan: "Dan zocht ik wel een andere boom, maar ja..."
Stefan: "Ga je nu zeggen dat je dan 'een stukje veiligheid' bent kwijtgeraakt?"
Jan: "Nou kijk, kappen is nooit leuk. Maar gekapt worden is ook geen pretje."
Stefan: "Huh?"
Jan: "Je neemt zo'n rigoureuze beslissing om te kappen natuurlijk in principe nooit in je eentje, maar in de praktijk is er altijd één de eerste die de hakbijl in het hoenderhoek gooit; die de motor van de kettingzaag aanjaagt."
Stefan: "Heb jij het nou weer over relaties???"
Jan: "Jij niet dan??"
Stefan: "Ik heb het over uilen wegblazen en bomen omhakken…"
Jan: "Ja, dat is ook heel verdrietig, maar ik kan mijzelf soms een kettingzaag voelen en dat het leven dan de gemeente is en mijn relatie een boom met een wijze uil erin."
Stefan: "Kappen nou! Ik zeg: ga een weekje detoxen in Portugal, maar dan niet in een resort, maar gewoon met je knapzak tegen een oude boom gaan zitten. Hou vol!"
Jan: "Hou vol!"