Terug naar de schoolbanken. Het Casparus College (zie foto) weet al jaren dat praktijklessen lonen.
Terug naar de schoolbanken. Het Casparus College (zie foto) weet al jaren dat praktijklessen lonen. Foto: Brian Elings

Weesp stuurt werklozen op arbeidstraining

WEESP - Inwoners van Weesp met een bijstandsuitkering worden door de gemeente Weesp op arbeidstraining gestuurd. In het trainingscentrum in Hilversum krijgen deze mensen theorie- en praktijklessen met als doel ze (weer) aan het werk te krijgen.

door Marieke van Veen

Afgelopen maand zijn er op het stadhuis informatiebijeenkomsten gehouden om de uitkeringsgerechtigden over de gang van zaken te informeren. De eerste lichting (30 tot 60 Weespers) gaat op korte termijn starten met de training, zo laat een gemeentewoordvoerster weten. Een andere groep start later.

Werkloosheid terugdringen
Sinds 2015 is de nieuwe participatiewet van kracht, die de Wet Werk en Bijstand, de WSW en een groot deel van de Wajong vervangt. Als gevolg hiervan hebben alle bijstandsgerechtigden te maken met dezelfde arbeidsverplichtingen. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van burgers die wel arbeidsvermogen hebben, maar geen werk. De gemeente Weesp hoopt met de training een aanzienlijk deel van de uitkeringsgerechtigden aan een betaalde baan te helpen om zo de werkloosheid en de bijbehorende uitkeringen terug te dringen.

Theorie en praktijk
Volgens het CBS ontvangen circa 440 Weespers een uitkering. Een groot deel hiervan heeft, eventueel met de juiste begeleiding, een reƫle kans op herintreding. Hoe lang iemand al werkloos is, maakt voor deelname aan de training niet uit. Gemeente Weesp: "Dit is niet alleen bedoeld voor inwoners die al langere tijd werkloos zijn. Dat zal zeker vaak het geval zijn, maar het is geen vereiste. Er kunnen ook inwoners meedoen die pas sinds kort recht op een bijstandsuitkering hebben. Zij kunnen immers ook geholpen worden door deelname aan het arbeidstrainingscentrum." De arbeidstraining is een groepsgewijze aanpak met een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte kan bestaan uit sollicitatietraining, empowermenttraining, computertraining et cetera. Het praktijkgedeelte bestaat uit het opdoen van werkervaring: "Op die manier krijgt de organisatie, maar ook de uitkeringsgerechtigde zelf, een goed beeld van waar de mogelijkheden liggen om een betaalde baan te vinden."

In paniek
Niet iedereen is blij met de oproep van de gemeente. Een Weespse - die liever anoniem wil blijven - laat weten dat zij ook is geselecteerd terwijl de training voor haar helemaal geen zin heeft: "Ik ben volledig afgekeurd, onder meer vanwege een angst- en paniekstoornis. Nadat ik de uitnodiging had ontvangen heb ik meteen doorgegeven dat dit niet voor mij van toepassing was, maar ik ben nooit meer teruggebeld. Dus ben ik netjes naar die avond gegaan en heb daar ter plaatse mijn situatie uitgelegd. Het antwoord hierop was dat ze iedereen weer willen zien. Ik raakte in paniek: begint nu echt alles weer opnieuw?" De Weespse heeft de avond als kwetsend ervaren: "In de zaal zaten mensen die ik kende, maar die niet wisten dat ik van een uitkering leef. Niemand hoeft dat toch te weten? Ik heb er toch niet om gevraagd om ziek te worden?"