Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Een engelengeduld met dieren

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen rond het getal 25. Deze week een gesprek met Paula van Gorkum. Zij werkt al 25 jaar met dieren: eerst als dierenartsassistente, tegenwoordig als hondentrimster in haar eigen salon.

door Marieke van Veen

"Tot mijn 25ste werkte ik bij een bank, maar dat was het toch niet voor mij. Al op de mavo riep ik dat ik met dieren wilde gaan werken. Geen idee waarom ik daar niet meteen voor ben gegaan. Uiteindelijk heb ik met een schriftelijke opleiding mijn diploma als dierenartsassistente gehaald. Mijn stage kon ik lopen bij dierenarts Paul van Gorkum, waar ik later mee getrouwd ben."

Klaar terwijl u weg bent
Terwijl Paula vertelt, trimt ze in haar Trimsalon Gooiland aan de Achtergracht het zoveelste hondje van die dag. Het beestje heeft geen moeite met de borstel, schaar en tondeuse die Paula in een rap tempo hanteert. Een ander al wat ouder hondje is net geplukt en ligt op zijn gemak te wachten tot zijn baasje hem komt halen. "Ik heb liever niet dat de klant blijft wachten. Anders is de hond zo gefocust op zijn baas. Ze geven zich er vaak veel gemakkelijker aan over als hun baasje weg is."

Carrièreswitch
Het komt maar zelden voor dat een trimbeurt een strijd oplevert. "De meeste honden vinden het niet vervelend, maar sommige stappen een beetje onwillig binnen. Toch lukt het altijd wel. Ik heb voor dieren ook engelengeduld, terwijl ik met mensen echt een Pietje Ongeduld ben. Mensen verbazen zich daar soms over." De switch naar hondentrimster maakte Paula al in Dierenkliniek Gooiland aan de Aetsveldselaan.

"Daar ben ik het erbij gaan doen, in een aparte ruimte. Dat beviel zo goed dat ik een jaar of zes geleden op een andere locatie mijn eigen trimsalon heb geopend. Ik heb 'Gooiland' wel in de naam verwerkt, maar verder staat de trimsalon los van de dierenkliniek, al verwijzen we soms wel naar elkaar door."

'Soms is een vacht zo vervilt dat borstelen mishandeling zou zijn'

Dubbele blik
Paula houdt vanwege haar achtergrond met een extra scherp blik het gehele welzijn van het dier in de gaten. "Ik zie het meteen als een hond of kat pijn heeft. Ik waag me nooit aan een diagnose, maar adviseer de klant dan wel om een afspraak te maken bij de dierenarts. En dat hoeft dan echt niet per se bij mijn man. Zolang de klant maar handelt in het belang van het dier vind ik het prima." Andersom komt het ook voor dat de dierenartsen van dierenkliniek Gooiland een baasje doorverwijzen naar de trimsalon. "Een hond met een ernstig verklitte klacht voelt zich namelijk echt heel beroerd."

Dierenmishandeling
Paula draait aan haar haar tot haar hoofdhuid strak staat. "Ik vraag mensen hetzelfde te doen, zodat ze weten wat hun hond voelt. Wat is het nou voor moeite om je hond dagelijks te borstelen. En als dat echt niet lukt, ga dan eens in de zoveel weken naar de trimsalon. Maar niet slechts eens per jaar, zoals sommige baasjes doen. De vacht is dan zo vervilt dat borstelen dierenmishandeling zou zijn. Daar begin ik dan ook niet aan. Dan zeg ik: ik scheer het eraf of u gaat maar naar een ander."