Marije Hage bereidt zich voor op haar eerste Poetry Slam.
Marije Hage bereidt zich voor op haar eerste Poetry Slam. Foto: Marieke van Veen

Heel Weesp Schrijft biedt amateurschrijvers een podium

WEESP - Als dominee van de Grote Kerk is Marije Hage al langer vertrouwd met de kracht van het gesproken en geschreven woord. Toch ging ze anderhalf jaar geleden op schrijfcursus om te ontdekken wat ze nog meer met taal zou kunnen doen. Inmiddels is haar eerste korte verhaal gepubliceerd, bereidt ze zich voor op haar eerste Poetry Slam en heeft ze sinds juni 2015 een maandelijkse column in deze krant.

door Marieke van Veen

Marije Hage is benieuwd of er nog meer Weespers zijn die in hun vrije tijd spelen met woorden. Daarom houdt ze vrijdag 15 april in samenwerking met De Weesper Boekhandel de voordrachtavond Heel Weesp Schrijft.

Aanmoedigingsprijs
Iedereen die wil mag komen voordragen uit eigen werk. "Een kort verhaal, een hoofdstuk van een - nog onvoltooid - boek, een gedicht, een overdenking, een column, een songtekst... het mag van alles zijn." Ze heeft scenarioschrijver Lars Boom en de schrijvende zusjes Eva en Renée Kelder bereid gevonden in de jury plaats te nemen. "Niet de minste namen, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen als je nog wat onzeker bent over je werk. Met Heel Weesp Schrijft willen we mensen juist aanmoedigen om te schrijven, niemand wordt afgebrand. Uit alle voordrachten kiezen we wél een winnaar: hij of zij wint een mooie aanmoedigingsprijs."

Schrijfcursus
Hage kent de schrijvende zusjes Eva en Renée Kelder van de schrijfcursus in Amsterdam die ze anderhalf jaar geleden bij hen volgde. "Ik heb altijd van taal en woorden gehouden en wilde kijken wat ik daar nog meer mee zou kunnen doen. Ik heb er veel aan gehad. Het heeft iets in gang gezet waarvan ik nog niet weet waar het toe leidt. Een kort verhaal van mijn hand, 'Strand', is gepubliceerd door het online literair tijdschrift Passionate Magazine. Het gaat over een jongetje dat een zandkasteel aan het bouwen is en daarbij tegen wil en dank hulp krijgt van een andere jongen. Ook ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Binnenkort doe ik voor de eerste keer mee aan een Poetry Slam, een voordrachtwedstrijd in een café. Erg spannend!"

Professioneel zingever
Wat Hage op papier zet, is wat eruit moet, dat wat gezegd moet worden. Lachend: "Maar ja, ik ben professioneel zingever van beroep hè? Betekenis geven is nu eenmaal mijn fetisj." Achter de voordrachten van Heel Weesp Schrijft hoeft wat haar betreft echt niet per se een diepere betekenis of een boodschap te zitten. "Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar de Weespers die ik niet ken, maar die net als ik zoeken naar de juiste vorm om een verhaal te vertellen. Daar zijn zo veel verschillende manieren voor. Ik hoop op een grote diversiteit in de aanmeldingen, zodat de avond ook voor het publiek heel leuk en afwisselend wordt."

'Vooraf de tekst sturen hoeft niet, we laten ons graag verrassen'

Meedoen?
Weespers die willen meedoen, kunnen zich aanmelden via het event Heel Weesp Schrijft dat De Weesper Boekhandel eind deze week gaat aanmaken op Facebook. Aanmelden via de mail is ook een mogelijkheid: info@weesperboekhandel.nl. Ook gaat Hage posters ophangen bij de theaters, de scholen en andere organisaties in Weesp. Deelnemers hoeven niet vooraf hun tekst ter inzage te geven, Hage en de jury laten zich graag verrassen op de avond zelf. Aanvang: 20.00 uur.