Kleuters op het schoolplein van de Van der Muelen-Vastwijkschool.
Kleuters op het schoolplein van de Van der Muelen-Vastwijkschool. Foto: Ruth van Kessel

'Vooral die starre houding steekt'

WEESP - De teleurstelling bij ouders is groot nu blijkt dat na loting vijf kinderen niet geplaatst kunnen worden op de basisschool van hun keuze. De directeuren van de Weesper basisscholen hebben begrip voor de teleurstelling, maar blijven erbij dat het plaatsen van kleuters middels een lotingsysteem het eerlijkst is.

door Ruth van Kessel

Sinds 2014 kiezen de schooldirecteuren voor een lotingsysteem bij het toelaten van nieuwe kleuters op hun scholen: ouders mogen drie voorkeurplaatsen opgeven en een computerprogramma combineert hieruit, in het bijzijn van alle schooldirecteuren, het kind en de school. Tot nu toe verliep dit proces naar volle tevredenheid en kwamen alle kinderen op de school van hun eerste of tweede keuze. De eerste lotingsronde in maart 2014 daargelaten: de Van der Muelen-Vastwijk en de Triangel deden toen niet mee, wat leidde tot teleurstelling van ouders die juist hun zinnen hadden gezet op deze Singelscholen. In de ronden daarna - er zijn drie lotingen per jaar - kwamen alle kinderen naar wens terecht. Tot nu: in de lotingsronde van afgelopen maart, waarbij het lot werd bepaald van de kinderen die in het najaar vier jaar worden, vielen vijf kinderen buiten de boot.

Eerlijk of niet?
Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp willen de geïnterviewde ouders niet met hun naam in de krant. Mevrouw A. koos bewust voor de Triangel als de eerste keus voor haar zoontje. Zelf bewaart zij ook alleen maar fijne herinneringen aan haar tijd op die school. Daarbij is de Triangel bij hen om de hoek. In het gesprek met de directeur, trouwens ook bij de Van der Muelen-Vastwijk - de school van hun tweede keuze - werd hen het beeld geschetst dat het wel losliep met de loting en dat ouders bijna altijd de school van hun keuze kregen. Om die reden hadden ze op het inschrijfformulier geen derde keuze aangegeven. A.: "En toen werden we geconfronteerd met een afwijzing voor beide scholen. Vooral de starre houding van de scholen steekt: we wilden onze zoon mee laten doen met een volgende ronde - dan maar later naar school - of laten plaatsen op een reservelijst voor het geval er toch ineens een plekje zou vrijkomen. Maar nee, er is geen enkel meebewegen." Een andere ouder, die ook slechts twee keuzen had opgegeven – de Van der Muelen-Vastwijk en De Terp - vertelt hetzelfde verhaal: "Wij kunnen onze zoon nu kwijt op de Kors Breijer, de Jozef of de Hobbedob, scholen waar wij bewust niet voor hebben gekozen, wat moeten we nu?" Een moeder die meedeed aan de eerste lotingsronde in 2014 doet ook haar beklag: "Wij hebben ons heel zorgvuldig georiënteerd op alle scholen en kwamen uit op de Van der Muelen-Vastwijkschool. Alles aan die school klopte bij ons gevoel. Dan krijg je ineens te horen dat die vol zit en niet meedoet aan de loting. Ons kind is toen gestart op een andere school, maar dat werkte niet. Zowel wij als ons kind voelden ons ongelukkig. Dolblij zijn we dat we in het volgende schooljaar toch een plaats op de Van der Muelen kregen, we hebben nu een heel happy kind. Ik snap dat er een plaatsingsregeling nodig is in Weesp, maar deze voelt niet eerlijk en niet in het belang van het kind."

Remon Pontman, directeur van de Jozefschool, is woordvoerder van de basisscholen: "Natuurlijk wil je dat een kind op de voorkeurschool terechtkomt. Dat het deze ronde is misgegaan komt doordat een aantal ouders maar twee voorkeuren had opgegeven. Anders hadden ze de school van hun derde keuze gehad. Gelukkig kunnen alle kinderen in Weesp op school terecht. Als een kind echt niet op zijn plek zit, zal er altijd naar een oplossing worden gezocht, in het belang van het kind. Ondanks de teleurstellingen is deze methode te verkiezen boven de oude, toen kinderen met 2,5 jaar al ingeschreven mochten worden. Het kwam voor dat scholen al een jaar van tevoren vol waren. Om die reden kijken wij nu sec naar het kalenderjaar waarin een kind vier wordt. De scholen staan achter dit lotingsysteem, waarin de criteria broertje of zusje, zorgleerling en Weesp, leidend zijn. Ook al lijkt het systeem misschien rigide, het is toch het eerlijkst. Voor alle kinderen in Weesp."

'In het oude systeem zaten scholen soms al jaren van tevoren vol'