Vervolg Van de lezers

Bomenkap (2)
Na het lezen van het bericht dat er 70 bomen worden gekapt, zag ik in mijn woonomgeving drie kleine lieve boompjes die enorm hun best deden te groeien, in zaagsel verdwijnen. Waarom? De oude knotwilg wist sinds een paar weken dat de zaag erin ging. Hij had een oranje kenmerk gekregen. De vogels zaten er altijd zo lekker in te zingen. Ik vraag me af waarom? Waarom deze bomen? Waren die drie sprietige boompjes een gevaar voor de omgeving? Was die knotwilg langs de waterkant gevaarlijk? Ik zie in heel Weesp omgezaagde bomen, waarvan ik me afvraag of die nou zo nodig om moesten. In deze weggooimaatschappij zouden wij wat meer respect voor de natuur moeten hebben. Die bomen hebben ook een leven en dankzij bomen kunnen wij zuurstof inademen.
J. Heerooms

Bomenkap (3)
Er is iets vreemds aan de hand in Weesp. Het lijkt wel of hier nog de geest van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw rondwaart. Toen werd de boom vaak als obstakel gezien, als een veroorzaker van rommel en overlast, waarop het devies luidde: 'weg ermee, opgeruimd staat netjes'. En als de reuzen dan hadden plaatsgemaakt voor een paar langs een touwtje gepote sprieten, keken de verantwoordelijken triomfantelijk in de rondte met een blik van 'zie je nu wel?'. Anno 2016 is dat gelukkig veranderd: instanties en burgers zien en begrijpen dat een boom - dat miraculeuze stuk leven dat onder de grond net zo volumineus is als erboven, dat onze lucht zuivert, dat huisvesting en voeding biedt aan ontelbare vogels en insecten, dat per seizoen van kleed verandert en dan meteen de bodem bemest en voor de winter afdekt - (aan de heilzame werking van bomen op nog veel meer terreinen is een lang essay te wijden) veel meer is dan een aardig object om naar te kijken. Bomen worden terecht in toenemende mate gekoesterd en bewaakt ... pardon, behalve in Weesp waar het grofmazige 'opgeruimd staat netjes' nog steeds het adagium lijkt te zijn, waar ieder voorjaar een luid concert gespeeld wordt van/door rooimachines en houtversnipperaars en waar opdrachtgevers en uitvoerders zich routineus indekken met: 'ziek, te oud, gevaarlijk, in verkeerde grond' en 'we hebben ons laten adviseren door een gecertificeerd bomenbedrijf'.
Daan van den Wall Bake

Sloop Kastanjelaan
Via de media worden wij als Weesper burgers regelmatig geïnformeerd over de sloop van de dichtgetimmerde woningen aan de Kastanjelaan te Weesp. Ymere wil op die plek nieuwe woningen bouwen en het project heet Nieuwe Oogst. Lijkt me een goed plan. Maar er is schijnbaar een Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp die het nodig vindt om de sloop van de woningen tegen te houden met als reden dat het vermoeden bestaat dat er in de woningen vleermuizen aanwezig zijn. De Dikke Van Dale zegt over 'vermoeden': zijnde een gissing, een denken, menen dan wel een veronderstelling. Ik zie dat als minpunt, laat die stichting eens met bewijs komen. Ik mag aannemen dat de stichting niet door onze Weesper burgers wordt gesubsidieerd. Als straks de huurverhogingen weer de deur uitgaan mag ik aannemen dat wij als bewoners die er direct op kijken daarvan verschoond blijven?
Wil Broeren

Leo Landwaarthof
Achter de nieuwbouwwoningen in de Papelaan ligt een groenstrook. Deze is eigendom van de gemeente Weesp. Gratis gekregen van een buurtbewoner die het in eigendom had om er wat leuks van te maken voor de buurt. De gemeente wil er geen geld insteken en zou de grond overdragen aan Ymere zodat zij dit, in samenspraak met de buurt, kan gaan ontwikkelen. Ymere kwam vol enthousiasme met ideeën en zelfs al een naam: Het Leo Landwaarthof.
Maar nu wil de gemeente Weesp ineens veel geld van Ymere voor het gratis verkregen groenstrookje. Het gesteggel hierover duurt alweer ruim twee jaar. De gemeente Weesp moedigt participatie van buurtbewoners aan, maar geeft wat betreft de groenstrook niet thuis. Mails naar Ymere en de betrokken wethouder brengen geen duidelijkheid. Het ja-neespelletje kan nog jaren duren, dus denken we erover om de groenstrook maar te 'kraken'. We doen het onderhoud van de groenstrook al zelf: het afsteken van kanten, putten vrijhouden, puin opruimen dat steeds wordt gestort. Een hekje eromheen, bordje erbij: 'Eigen grond', drie grote bomen, speeltoestellen voor de kinderen, en niet te vergeten een mooi naambord: Leo Landwaarthof. Je kunt de weduwe van de heer Landwaart wel een keer een bos bloemen brengen met excuses dat het allemaal zo lang duurt, maar om dat nu jarenlang te doen?
Bram en Riz Jongerius

Bermen
In 2015 werd door het WeesperNieuws uitgebreid ingegaan op duurzame beplanting met minder onderhoud en ook nog aantrekkelijk voor mens en dier op de middenbermen van de Van Houtenlaan en Irenelaan. Inderdaad was dit afgelopen zomer min of meer een succes te noemen. Vorige week hebben gemeentewerkers de bermen opgeschoond voor de komende lente en zomer. Tot mijn verbazing is gisteren echter alles weggehaald uit de bermen, en resteren enkel nog een paar polletjes. Waarom?
Jan van der Stam

Toelatingsbeleid scholen
Door overaanmelding van leerlingen op een aantal scholen moest het plaatsingsbeleid, voor kinderen die dit najaar 4 jaar worden, voor het eerst toegepast worden. De basisscholen hebben in 2014 in onderling overleg de voorrangsregels bepaald binnen dit beleid. Natuurlijk is het goed als broertje/zusje op dezelfde school geplaatst wordt, net als een evenredige verdeling van zorgleerlingen gewenst is. Welke regel ik in dit beleid mis is de keuze van speciaal (christelijk) onderwijs. Is dit niet belangrijk meer? Er zijn altijd nog ouders die hier bewust voor kiezen. Je zou maar gekozen hebben voor christelijk onderwijs en bij die vijf leerlingen zitten die niet ingeloot zijn op hun 1e, 2e of 3e keuze. Een school zoeken buiten Weesp is dan de enige oplossing. Dit kan toch niet de bedoeling? Op dit moment wordt gezegd dat er nog voldoende beschikbare plaatsen zijn. Hoe lang nog? Door de nieuwbouw zullen er steeds meer kinderen bij komen. Wanneer mogen scholen uitbreiden zodat alle kinderen wel geplaatst kunnen worden op een van hun voorkeursscholen? Helaas zal dit voor deze vijf leerlingen te laat zijn ,maar laat het zo zijn dat de plaatsing op een christelijke school in Weesp een vrijheid is en niet teniet gedaan wordt door een toelatingsbeleid.
Wijnie Holtmanns