Piet van Schooten, twee jaar geleden in zijn tuin aan het Buitenveer.
Piet van Schooten, twee jaar geleden in zijn tuin aan het Buitenveer. Foto: Ruth van Kessel

Piet van Schooten was 'Mister Triton'

WEESP - In Weesp wordt getreurd om het plotselinge overlijden van Piet van Schooten. Het leven van het 82-jarige erelid was nauw verweven met de Weesper zwemclub Triton. Gisteren is hij in Amsterdam gecremeerd.

Van Schooten was lid van Triton sinds 1945. In 1965 werd hij zwemonderwijzer en gaf hij diplomazwemles. Ontelbare zwemmers, jong en oud, hebben van hem les gekregen. Op de vraag van het WeesperNieuws wat zijn favoriete zwemslag was, antwoordde hij: "Er zijn 4 wedstrijdslagen en 24 wereldzwemslagen: ik heb ze allemaal gegeven en ze zijn me allemaal even lief." Piet van Schooten was vier decennia werkzaam bij de PTT en KPN en is ook actief betrokken geweest bij de Weesper triatlon en activiteiten van de zwembond en de Nationale Zwemraad. In 1993 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Nog belangrijker dan de zwemsport, was zijn ontmoeting met Margo Vader bij Triton. "Na een mooie verkeringstijd zijn we in 1959 getrouwd en we zijn nog steeds gelukkig samen", zei hij twee jaar geleden tegen het WeesperNieuws. Piet en Margo waren onafscheidelijk. Als een van zijn mooiste herinneringen noemde hij hun vakanties in voormalig Joegoslaviƫ en het met de camper trekken door Turkije, Marokko en de Noordkaap. "Globetrotters", zo typeerde de familie beiden in het overlijdensbericht. Maar niets is voor eeuwig, zo bleek maar weer eens. "Nu hun gezamenlijke wereld uiteenviel in verdriet en gemis besloot Piet zijn eigen weg te gaan", zo vond de familie de woorden om iets van de zelfgekozen dood publiek te maken.
Het bestuur van Triton meldt aan haar leden dat de club een van zijn zeer invloedrijke ereleden heeft verloren. "Piet is in alle disciplines van de zwemclub bekend en heeft jarenlang sturing gegeven aan het beleid van de club. Wij zijn in gedachten bij hem en bij al diegenen die hem lief hadden en wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte voor nu en voor wat nog gaat komen." Ook de Nederlandse Zwembond, afdeling Midwest, staat op haar website stil bij het overlijden van Piet van Schooten. Hij wordt gememoreerd als gewaardeerd speaker. Piet van Schooten sleet tot voor kort vele zondagmiddagen in zwembaden in de regio om de wedstrijden te begeleiden. Hij noemde alle namen van de zwemmers en de officials op, maar zijn eigen naam nooit. "Mijn naam is niet belangrijk", zei hij steevast. In de louter warme reacties op Facebook klinkt door dat Piet van Schooten een fijne man was en een voorbeeldvrijwilliger was die voor iedereen klaar stond. Sommigen schreven vol ongeloof dat hij vorige week nog hartelijk naar ze had gezwaaid.