Afbeelding

Belangstelling

Als Weesp staan we in de belangstelling. Dat is weer eens een ander geluid! Inderdaad is dat niet zo gebruikelijk. Toch is dat zo. Vooral in medisch opzicht. Wij zijn als Weesp, en voor het gemak neem ik Muiden / Muiderberg daar even bij, interessant.

Het begon al rond de eeuwwisseling. Na de verkiezingsstrijd voor de gemeenteraad in 2002 kwam het Algemeen Ouderen Verbond door het item 'Géén asielzoekerscentrum in Weesp' met 4 zetels in de raad. Jawel, ook toen al speelde de asielkwestie. Een ander verkiezingsonderwerp van het AOV was een ambulance, gestationeerd in Weesp. Die ambulance heeft Weesp in de zeventiger jaren gehad - alleen toen bemand door vrijwilligers. Weer zo'n loze verkiezingsbelofte dachten velen. Maar toch… de ambulancepost in Weesp kwam er. Oorzaak: de veel te lange aanrijtijden bij calamiteiten. Meer dan 15 minuten was heel gebruikelijk. Tot de komst van de ambulancepost waren huisartsen goed voor de zorg voor alle ongevallen en acute zaken. Dat deden ze natuurlijk voortreffelijk, laat dat duidelijk zijn.

Inmiddels jaren verder maken Weesp en Muiden ruim 10% uit van de bevolking van de Gooi en Vechtstreek. Dat is niet niks. Dat zit Tergooi niet lekker. Het ziekenhuis heeft op aandringen van de Hilversumse SP en om volstrekt onzinnige redenen besloten de hoofdvestiging van Blaricum te verplaatsten naar zuidoost Hilversum. Een plek die zich dankzij afstand, fileleed en ontbrekende busverbindingen vaak op 45 minuten reisafstand van Weesp bevindt. De Huisartsenpost ligt centraal in onze regio in Blaricum. Ook een uitstekende plek voor de hoofdvestiging van Tergooi? De lezer weet: dat is de beste plek voor Tergooi: centraal gelegen, goed toegankelijk en met een redelijke reisafstand ondanks files.

Tergooi gaat toch naar Hilversum. Dat staat vast. Hoe verder? Andere instellingen hebben interesse voor ons. Weespers kunnen met de trein eenvoudig naar het Flevo Ziekenhuis. Er is ook een busverbinding met het AMC… De patiëntenstroom vanuit Weesp kan gemakkelijk een andere kant op. Tergooi probeert inmiddels met het uitbreiden van de buitenpoli marktaandeel, want zo heet dat in managertaal, te behouden in Weesp. Laten we genieten van die belangstelling!