Burgemeester Visser, Gerard Droog en Anje Henriques de Castro bij de opening van de City in 1991.
Burgemeester Visser, Gerard Droog en Anje Henriques de Castro bij de opening van de City in 1991. Foto: Gerrit Hols

Heropening City was voor een groot deel aan Anje te danken

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen rond het getal 25. Voor nu stond de voorstelling rond het 25-jarig bestaan van de City op de rol. Maar vanwege het overlijden van Anje Henriques de Castro hebben we besloten dit verhaal aan te passen.

door Marieke van Veen

Anje Henriques de Castro overleed vrijdag 1 april jongstleden na een relatief kort ziekbed. Ze is 65 jaar geworden.
Motor achter de City
Alexander Bauwens van poppentheater Fatsnerran zat samen met de Weespse in STOET: de Stichting Tot Oprichting en Exploitatie Theater. "Dat was de voorloper van de huidige vereniging City of Wesopa. Anje was onze tweede voorzitter en een van de grote motoren achter het initiatief om het theater nieuw leven in te blazen. De Weesper bevolking heeft het mede aan haar niet aflatende inzet te danken dat we hier weer een theater hebben."

25 jaar bardame
Toen het licht voor de wederopstanding van het theater op groen stond, stak Anje samen met tientallen andere vrijwilligers de handen uit de mouwen. In 2006 blikt ze hier in het WeesperNieuws op terug: "Het was zo hard aanpoten en in het begin zag je daar niets van terug. Tussen het eerste voorzichtig geopperde idee en de heropening van het theater heeft een paar jaar gezeten." Toen het gebouw klaar was voor de heropening haalde Anje snel haar horecapapieren en draaide 25 jaar lang bardiensten in het theater. Ook dit jaar stond ze nog achter de bar.

Consciƫntieus
Bauwens noemt Anje: "Lief, duidelijk en consciƫntieus. Ze hield van aanpakken en als ze iets aanpakte dan deed ze dat heel grondig. Je deed ook nooit tevergeefs een beroep op haar." Bauwens staat volgende week woensdag samen met Cees Pfeiffer van de Historische Kring in de City met een terugblikavond vanwege het 25-jarig bestaan van het theater. "Die avond zullen we zeker stilstaan bij alles wat Anje voor het theater heeft betekend. Ook andere overledenen komen aan bod, want helaas is de City al heel wat mensen verloren."

Opbouwende kritiek
City-voorzitter Rob 't Hart is erg aangedaan door Anjes overlijden. "Het is zo snel gegaan. Twee weken geleden was ik nog bij haar en gaf ze me nog allerlei adviezen ten aanzien van de City. Dat was Anje ten voeten uit: ze durfde kritisch te zijn, maar kwam dan wel met kritiek waar je wat aan had." Hij noemt het 'erg zuur' dat Anje uitgerekend in het feestjaar van de City is komen te overlijden. "Na alles wat zij voor de City heeft gedaan, had ze juist moeten kunnen genieten van dit jubileumjaar. Gelukkig was ze er nog wel bij tijdens de vrijwilligersavond in februari en heb ik haar in mijn toespraak nog kunnen bedanken voor 25 jaar inzet. Maar ik mocht haar niet naar voren roepen, had ze vooraf al gezegd. Ze stond niet graag in de belangstelling."

Eerst lobbyen, toen klussen en daarna 25 jaar lang achter de bar

Uit de luwte
Anje Henriques de Castro bleef liever op de achtergrond, maar als ze vond dat er iets gezegd of gedaan moest worden stapte ze uit de luwte. Eind jaren tachtig zat ze voor de PSP in de Weesper gemeenteraad. Toen die partij opging in GroenLinks vormde ze samen met William Recker de steunfractie van het eerste Weesper GroenLinks-raadslid Dick Spel. "Ik ben door Anje de politiek in gegaan", vertelt Spel. "We stonden samen in de rij bij de bakker en toen zei ze: jij hebt altijd zo veel kritiek. Waarom ga je zelf niet de politiek in?" Spel slaagde erin een raadszetel te bemachtigen en werd later ook nog wethouder: "Ik heb zo veel van Anje geleerd. Ze was mijn mentor. We konden uren praten aan haar keukentafel; niet alleen over politiek, maar ook over het leven. Ze was een hele warme, betrokken en hartelijke vrouw."

Pionier groene politiek
Volgens Dick Spel moet Anje worden gezien als een pionier op het gebied van groene politiek: "Dankzij haar kwamen er milieudiscussies binnen de gemeenteraad, ook al werd daar in het begin lacherig over gedaan. Maar denigrerende opmerkingen legde ze naast zich neer; zeker waar het natuurbescherming betrof was ze heel vasthoudend."