Het opgeknapte fort is de blikvanger van het recreatiegebied Uitermeer.
Het opgeknapte fort is de blikvanger van het recreatiegebied Uitermeer. Foto: Marieke van Veen

2007: Restauratie Torenfort Uitermeer

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de restauratie van Fort Uitermeer. Het vervallen torenfort werd in 2007 door de provincie geconsolideerd.

Fort Uitermeer werd in 1845 gebouwd in het kader van de Utrechtse linie. Zo'n dertig jaar later werd het vestingwerk onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De fortgracht werd gedempt en de ophaalbrug werd gesloopt.

In verval
Hoewel de Stelling van Amsterdam tijdens de twee wereldoorlogen in staat van paraatheid werd gebracht, is er nooit gevochten. De militaire status van de forten werd in 1963 opgeheven. Fort Uitermeer raakte in verval. In 1995 kwam het fort in handen van de Provincie Noord-Holland. De provincie kwam in 2003 met een plan om het Weesper fort te consolideren en te ontsluiten voor recreatie. In 2007 ging de klus van start, in beheer van de Stichting Herstelling. Een aanzienlijk deel van de werkzaamheden is uitgevoerd door jongeren en jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uiteraard Uitermeer
De provincie ging op zoek naar een nieuwe bestemming. Een groep Weespers diende een plan in onder de naam Uiteraard Uitermeer. Dit plan viel in de smaak en in 2009 droeg de provincie Fort Uitermeer over aan deze Weespers. De initiatiefgroep maakt het terrein geschikt voor eco-recreatie met een wandelpad, een horecagelegenheid, een overnachtingsmogelijkheid, een sloepensteiger, een bezoekerscentrum en natuureducatie. Een deel van de plannen is inmiddels gerealiseerd. Zo opende restaurant Uit & Meer in 2011 de deuren en is de sloepenhaven zo goed als klaar. Zondag 17 april kunnen bezoekers bij het fort opstappen voor een vaartocht vanwege de eerste Vechtvaardag.