Aaltje straalt gezelligheid uit en daar ontbreekt het wel eens aan in de horeca, zo zeggen Gijs en Jordi.
Aaltje straalt gezelligheid uit en daar ontbreekt het wel eens aan in de horeca, zo zeggen Gijs en Jordi.

Gijs Numan en Jordi Dekker over twee jaar Aaltje: 'Een groot succes'

WEESP - Elk weekend zijn alle tafels gereserveerd. Exact twee jaar na de opening van Aaltje kunnen we wel zeggen dat het restaurant aan de Herengracht een doorslaand succes is. Hoe doe je dat? Aan het woord zijn Gijs Numan en Jordi Dekker.

door Christian Pfeiffer

Laten we eerlijk zijn: de voorganger van Aaltje, Rubens, zat op het laatst niet meer echt vol. Dat is met een restaurant van dit formaat, met 80 stoelen, wel een must voor de sfeer. Wie binnenstapt wil ondergedompeld worden in een bad van rumoer en bourgondische gezelligheid. "Exact", roepen de twee.

"Toen we begonnen zijn we dan ook heel gericht gaan werken met een concept, een doelgroep en een vaste formule", zo vertelt Gijs (36). "Het is Aaltje, met een Hollandse keuken op eigen wijze. Dat is onze leidraad en alles moet daarbinnen passen. Dat komt ook: ik vind dat de ouderwetse gezelligheid een beetje uit de horeca verdwijnt. In dit pand past natuurlijk ook geen moderne zaak met koele kleuren. Het moet laagdrempelig en knus zijn."

Aaltje was daarmee vanaf het begin een succes, zo blikt Jordi (30) terug. "Vanaf het begin hebben we veel in ons imago geïnvesteerd. Dat merkten we." Toch kwam er na de eerste zomer wel een terugval. Gijs: "We hadden ons te veel gericht op de kwaliteit van de keuken en de bediening en we vergaten daarmee onze marketingactiviteiten. We moesten opnieuw aan de bak. Een omslagpunt was de introductie van thema-avonden en aanbiedingen zoals Barry's Bingo. Dat was een schot in de roos." Sindsdien is er vaak een speciale actie. "We lopen nu in het weekend opnieuw tegen onze grenzen aan. Soms draaien we zelfs twee shifts. De uitdaging ligt de komende maanden vooral in het hoog houden van de kwaliteit en het tempo. We zouden het liefst ook in het weekend het zaaltje aan de achterkant erbij betrekken, maar we vinden dat nog wel eng. We hebben eerst twee nieuwe, grotere ovens besteld, want je moet het natuurlijk wel aankunnen en de gezelligheid niet te verliezen. Iedereen die hier zit moet goed en makkelijk eten. Deze zomer hebben we de koelingen en de opslag flink aangepakt. Die was sinds de bouw van The Londoner, ruim 30 jaar geleden, niet meer aangepakt en hoognodig aan vervanging toe." Naast Aaltje is Gijs ook een van de initiatiefnemers van Weesp Gastvrij. Waarom? "Ik vind dat we als Weesp onszelf meer moeten verenigen. Het is een prachtig stadje en we zijn er allemaal bij gebaat als iedereen dat weet. En dan vooral de inwoners van de regio. Iemand uit Ankeveen die een gezellig avondje uit eten wil en in zijn auto stapt moet een keuze maken: rechtsaf naar Hilversum of linksaf naar Weesp. Mede door Weesp Gastvrij hoop ik dat die keuze straks automatisch linksaf, Weesp, wordt. Het is hier zo mooi en je kunt hier op heel veel plekken een lekker hapje en drankje doen."

Terug naar Aaltje. Wat is de volgende stap? "De komende jaren zullen, nu de keuken praktisch helemaal af is, investeringen in het interieur en het terras gedaan worden. Kijk, deze stoelen en tafels zijn natuurlijk nog prima, maar ze staan hier al jaren. Buiten willen we het terrasmeubilair vervangen. Al moet dat na de investering van de ovens nog even tot volgend jaar wachten. Er komt vast ook wel weer wat nieuws op ons pad, want zo zijn ondernemers natuurlijk: steeds wat nieuws proberen."

'Het zaaltje erbij in het weekend vinden we nog wel eng'