Barry Bonsen.
Barry Bonsen.

's Nachts en in het weekend geen taxi's meer in Weesp

WEESP - Taxicentrale Weesp is voortaan tijdens het weekend gesloten. Ook doordeweeks veranderen de tijden: na 22.00 uur rijden er geen taxi's meer. Directeur Barry Bonsen laat weten deze beslissing om bedrijfseconomische redenen te nemen.

door Marieke van Veen

De taxicentrale heeft 's avonds laat en in het weekend te weinig klanten om de chauffeurs aan het werk te houden. Die paar mensen die wel van een taxi gebruikmaken, zullen op zoek moeten naar een andere oplossing.

'Rondje langs de cafés om het slechte nieuws zelf te brengen'

Cafébezoekers
Bonsen: "Er rijdt in Weesp een zzp'er rond met zijn eigen taxi. Zijn telefoonnummer zetten we op het bandje van het antwoordapparaat dat mensen te horen krijgen als we gesloten zijn." De ondernemer heeft afgelopen weekend een rondje langs de Weesper horeca gemaakt om zijn beslissing toe te lichten. "De ritten die we in het weekend nog wel hadden, waren meestal van cafébezoekers. Daarom leek het me wel zo netjes om zelf even langs te gaan. De café-eigenaren vinden het jammer, maar ik had het idee dat ze het toch ook wel begrepen. Sommige gaven aan te gaan kijken of ze zelf een oplossing kunnen bedenken."

Niet rendabel
De taxicentrale werkt met oproepkrachten: "Als ik een chauffeur oproep moet ik hem voor drie uur betalen. Als hij in die drie uur slechts een of twee ritjes doet, is dat niet rendabel. Het aantal weekendklanten is de afgelopen jaren drastisch naar beneden gegaan. We hebben het nog een hele tijd aangekeken, maar nu werd het echt tijd om de knoop door te hakken - hoe jammer het ook is."

Op de fiets
Volgens de Weesper is het bestedingspatroon van het uitgaanspubliek de laatste jaren erg veranderd: "Ik stapte vroeger rustig met mijn vrienden in de taxi om bijvoorbeeld naar Ome Ko in Muiden te gaan. En terug naar huis namen we ook weer een taxi. De kosten deelden we gewoon. Maar jongeren van nu hebben minder te besteden. Als ze geld kunnen besparen door op de fiets te gaan, dan doen ze dat."

Zakelijke ritten
Zakelijke ritten vormen vandaag de dag de belangrijkste bron van inkomsten voor Taxicentrale Weesp: "Dat blijft ook gewoon doorgaan. Daarom kunnen we van maandag tot en met vrijdag van zeven uur 's morgens tot tien uur 's avonds gelukkig wel in bedrijf blijven."

Evenementen
Bonsen overweegt tijdens grotere evenementen wel chauffeurs in te zetten: "Dat is een optie, hoewel je met uitzonderingen misschien ook verwarring in de hand werkt. Ik moet daar even goed over nadenken. Trouwens, ook met evenementen als het S&B-feest is het taxigebruik fors afgenomen."