Het baken in de Bloemendalerpolder.
Het baken in de Bloemendalerpolder. Foto: Christian Pfeiffer

Schiphol zet het bekende baken Whisky Papa uit

WEESP - Het is een voetnoot in de Bijlmerramp, maar wel eentje die Weesp in 1992 de opening van het CNN-nieuws liet zijn: het vliegtuigbaken Whisky Papa in de Bloemendalerpolder. Het baken is onlangs door Schiphol na bijna 50 jaar dienst uitgezet.

door Christian Pfeiffer

Whisky Papa is een antenne uit 1968 die in het verlengde van de Buitenveldertbaan van Schiphol ligt en is een ijkpunt in de polder voor piloten. Whisky Papa staat in het NAVO-alfabet voor WP: Weesp dus.

Verkeersleiding
De antenne speelt een lugubere rol bij de crash van de El Al-Boeing in 1992. Whisky Papa wordt meteen genoemd door de verkeersleiders nadat het contact met het vliegtuig is verloren. Vlak nadat het contact is verbroken zeggen de luchtverkeersleiders dit:
"Het is gebeurd. Het heeft geen zin, hij is gecrasht Henk." ... "Heb je het gezien?" ... "Eén grote rookwolk boven de stad." ... "Jezus!, bij Whisky Papa in sight?" ... "Ja,... 1 mile west van Whisky Papa."

In het eerste nieuwsbulletin dat CNN maakt in Amerika over de ramp wordt dan ook aangenomen dat het vliegtuig bij Weesp is neergestort. Verschillende Weespers krijgen rond die tijd dan ook telefoontjes van verschrikte Amerikanen die kennissen in de stad hebben om te controleren of iedereen oké is. Het bericht wordt snel bijgesteld: het blijkt om Amsterdam te gaan, de Bijlmer om precies te zijn.

Vanwege deze betekenis wordt in luchtvaartkringen met weemoed gereageerd op het besluit om het baken uit te zetten. Tegenwoordig hebben satellieten de taken van de bakens overgenomen.