In scène gezet: de politie pakt een boef.
In scène gezet: de politie pakt een boef. Foto: Christian Pfeiffer

Met stip op 1 in inbraakparade

WEESP - 55 woninginbraken in 2014, 130 in 2015: een stijging van 136%. Met deze koele cijfers dook Weesp vorige maand ineens op als de treurige koploper in het CBS-lijstje van stijgingen van woninginbraken in heel Nederland. Het is het logische gevolg van de inbraakgolf die Weesp begin 2015 teisterde. Volgens burgemeester Van Bochove heeft de gerichte aanpak gewerkt en zijn de inbraakcijfers in Weesp inmiddels weer flink lager.

door André Verheul

Over het hele land bezien, daalde het aantal woninginbraken vorig jaar met 9 procent. De verschillen per gemeente zijn echter groot: in een derde van de gemeenten steeg het aantal inbraken tegen de landelijke trend in. In Amsterdam daalde het gemiddelde, maar in Weesp kregen we de wind dus flink van voren. Wat nou precies de oorzaak was van die inbraakgolf van ruim een jaar geleden, is niet helemaal duidelijk. Burgemeester Van Bochove laat weten dat daar geen analyse op is gedaan. Wel weet hij dat een dergelijke piek nog wel eens te maken kan hebben met één of enkele inbrekers die het ineens op een bepaalde wijk of stad voorzien hebben. In april werden drie mannen aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor (een deel) van de inbraakgolf van vorig jaar. Na die aanhouding daalde het inbraakcijfer in Weesp ineens scherp. "Dat zie je vaker", legt Van Bochove uit. "Zoals je helaas ook ziet dat wanneer zo iemand vrijkomt, het aantal inbraken weer toeneemt."

Voorkomen
Het voorkomen van woninginbraken is een speerpunt van de politie. Niet alleen in Weesp, ook in de regio. Met name in Blaricum en Laren zijn inbraken al langere tijd een plaag. De politie meldt op haar website dat de actie Gooi Vecht tegen woninginbraken eind februari het volgende opleverde: "Twee aangehouden verdachten van woninginbraak, waarschuwingsflyers in brievenbussen van woningen waar duidelijk niemand thuis was (tijdens een momentopname 140 woningen in Blaricum), bezoek aan bekende woninginbrekers om te laten weten dat ze in de gaten gehouden worden en een hoge preventie informatieoverdracht bij de BuurTenten die met name in de hotspotwijken aanwezig waren."
Ook in Weesp was er onlangs zo'n BuurTent. Bewoners van een wijk kunnen daar preventietips en andere informatie krijgen. Volgens Van Bochove is het een niet te onderschatten probleem dat veel inwoners slordig zijn en onbewust aanleiding geven tot inbraak. "Zet dus niet je spaarpot voor het raam", zo geeft Van Bochove een voorbeeld uit de praktijk. Nieuw zijn de borden op lantaarnpalen van 'WhatsApp buurtpreventiegroepen ("de extra ogen en oren voor de politie") die inbrekers moeten afschrikken. Kortom: de strijd tegen woninginbraken is er vooral een van preventie. Als er een inbraakgolf is, komt de politie nog wel eens extra surveilleren, maar de capaciteit van de politie is lang niet altijd voldoende om altijd en overal rondjes te rijden waar dat wenselijk is. Bovendien: als er ergens in de regio een calamiteit is, worden de surveillerende agenten weer weggeroepen.

Opheldering
Wie het slachtoffer is geweest van een inbraak, weet dat de politie een sporenonderzoek(je) doet en gegevens noteert. Maar actieve opsporing mogen we niet verwachten. Van alle woninginbraken in Nederland wordt 93% nooit opgehelderd. Het ophelderingspercentage in Weesp is niet bekend.