Bewoners spreken de wethouder aan over het station. Nu gaat de gemeenteraad het gesprek aan over heel de stad.
Bewoners spreken de wethouder aan over het station. Nu gaat de gemeenteraad het gesprek aan over heel de stad. Foto: Marieke van Veen

Wat verwachten de inwoners
van hun gemeente Weesp?

WEESP - De gemeenteraad van Weesp wil van de inwoners weten hoe de gemeente functioneert en wat de inwoners van de gemeente verwachten. Dat inzicht wordt de basis van de beslissing die de raad in oktober van dit jaar neemt over de vraag of Weesp een samenwerking of fusie met andere gemeenten moet aangaan en met wie. De aftrap van dit proces is vanavond (woensdag 13 april, 20.00 uur) in Oversingel.

Een uitleg aan de hand van vijf vragen.

1. Wordt er vanavond gekozen of Weesp samengaat met Hilversum of Amsterdam?

Nee. Die vraag is op dit moment niet aan de orde. Sterker nog: die vraag kan nooit het beginpunt zijn van dit proces. Wat de gemeenteraad wil, is eerst inventariseren waar de gemeente Weesp in de toekomst toe in staat moet zijn. Vervolgens wordt gekeken hoe de gemeentelijke organisatie er dan uit moeten komen te zien: kan Weesp het alleen of moet er worden samengewerkt? Dat noemt men een bestuurskrachtonderzoek. Pas daarna komt de raad aan de vraag toe: welke samenwerkings- of fusiepartner heeft ons het meest te bieden?

2. Hoe gaat de gemeenteraad dat inventariseren?

Door in mei en juni met zo veel mogelijk inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en maatschappelijke organisaties in gesprek te gaan. Dat noemen ze: stadsgesprekken. U moet zich daarbij bijeenkomsten voorstellen met vijftien à twintig mensen die hun mening geven, hun verwachtingen uitspreken en vragen beantwoorden van leden van de gemeenteraad.

Met Hilversum of Amsterdam? Dat is nu nog niet aan de orde

3. Wat gebeurt er vanavond?

Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove, raadsgriffier Martin Frensel en raadslid Maarten Miner (voorzitter stuurgroep) gaan precies uitleggen hoe dit proces gaat lopen. Dus: wat de gemeente van plan is, hoe ze dit onderzoek gaat aanpakken, wie ze gaat uitnodigen, wat er met de uitkomsten gebeurt, enzovoort. Inwoners kunnen daarna vragen stellen en met aanvullende suggesties komen. Er hebben zich al meer dan dertig mensen voor deze avond aangemeld.
4. Waarom is dit nodig?

Al in 2005 kwam de provincie Noord-Holland tot de conclusie dat Weesp in zijn eentje onvoldoende bestuurskracht heeft. Hoewel zaken sindsdien zijn verbeterd, stuurt het provinciebestuur erop aan dat Weesp (net als andere kleinere gemeenten in 't Gooi) opgaat in een groter geheel. Daartoe is een bestuurskrachtmeting afgekondigd. Weesp zegt nu: ho ho, hebben we zelf ook nog wat te vertellen? Daarom dit bestuurskrachtonderzoek.

5. Is dat niet hetzelfde?

Lees het nog even goed terug: de provincie doet een meting, de gemeenteraad een onderzoek. Een belangrijk verschil, want een onderzoek gaat veel verder. De provinciale meting gaat niet verder dan de papieren optelsom van gemeentelijke taken en verplichtingen. Het onderzoek van de gemeenteraad opent nadrukkelijk de mogelijkheid om ook de wensen en verwachtingen van de inwoners mee te nemen en daarmee de ambities van de gemeenteraad. Dit gaat verder dan paspoorten en bouwvergunningen, het gaat ook over de inrichting van de stad, het aanbod van voorzieningen en de ambities op het gebied van onder meer toerisme, zorg en leefbaarheid. Vandaar dat de stadsgesprekken nodig zijn. De uitnodigingen daarvoor volgen snel.