Jacqueline, Ricardo, Guido, Karin, Bert en Jeroen zijn het Oranjecomite van dit jaar. Annegien ontbreekt op de foto.
Jacqueline, Ricardo, Guido, Karin, Bert en Jeroen zijn het Oranjecomite van dit jaar. Annegien ontbreekt op de foto.

Een Oranjefeest voor jong en oud

WEESP – Het programma voor Koningsdag 2016 is rond, zo meldt het last minute Oranjecomité trots. En nu de feestelijke dag nadert komt het aan op het invullen van de laatste ontbrekende zaken: zijn er genoeg vrijwilligers? Komen we uit met de verkeersregelaars? Afgelopen maandag kwam de groep weer bij elkaar: vol enthousiasme en in de rotsvaste overtuiging dat Weesp zonder Koningsdag absoluut geen optie is.

door Ruth van Kessel

Koningsdag 2016 gaat een feestelijke dag worden in Weesp. Onder aanvoering van Karin Sonneveld komt het uiteindelijk allemaal goed met het Oranjefeest, dat volgens eerdere berichten ten onder leek te gaan aan een gebrek aan mensen die de organisatie op zich wilden nemen. De laatste jaren was die in handen van Annelies Westra: zij regelde voor Koningsdag 2015 eigenlijk alles in haar eentje. Zij gaf dit jaar aan dat ze dat niet nog een keer op die manier ging doen en dat als er zich geen mensen zouden melden om samen met haar de organisatie op zich te nemen, ze ermee zou stoppen.

Dus dan maar geen Koningsdag in Weesp, zoals het WeesperNieuws eind februari kopte? Dat kan echt niet. Het bericht schudde de juiste groep mensen wakker. Sonneveld was er een van: "Met mij waren er ineens allemaal mensen die vonden dat dat niet mocht gebeuren. We zijn een samengeraapt groepje dat elkaar anders niet snel zou zijn tegengekomen. De grap is dat we allemaal heel verschillend zijn, maar het klikt en we gaan allemaal voor hetzelfde doel: Weesp kan niet zonder een Oranjefeest op Koningsdag. We werken onder de vlag van de Oranjevereniging en het programma ligt voor een deel in het verlengde van onze eigen interesses. En al was het kort dag, ook vergunningtechnisch zijn we erin geslaagd een mooi programma neer te zetten." Sonneveld vertelt enthousiast over de totstandkoming van de groep.

Zo maakte de 23-jarige Ricardo van Lunteren zijn opwachting. De ondernemer heeft zijn eigen bedrijf LUNTEC dat licht- en geluidstechniek verzorgt bij festivals. Hij verzorgt het avondprogramma op het podium op het Grote Plein. De andere jonge onderneemster in de groep is Annegien van Harten van Dansschool Van Harten. Zij neemt het dans- en muziekprogramma op het Grote Plein overdag voor haar rekening. Jacqueline van Schaick heeft een ergotherapiepraktijk in Weesp. Vanwege haar affiniteit voor ouderen stortte zij zich op de organisatie van de zangactiviteit in Oversingel. Verder is daar Guido de Bruin, een logistieke man, die gewend was evenementen te organiseren in zijn vorige woonplaats Doorn. Hij woont nog maar kort in Weesp. Dan Bert Gentenaar, die alles weet van het organiseren van verkeersregelaars en EHBO bij evenementen. "De zevende man die ons helpt met alle kleine details, zijn grote netwerk en betrokkenheid bij de Oranjevereniging, is Jeroen Stork. Hij werkt bij de plantsoenendienst en kent de weg bij de gemeente. We beleven allemaal plezier aan de organisatie", zo besluit Sonneveld haar verhaal. Zelf is ze psycholoog, dol op organiseren en actief bij MHCW.

Programma
Koningsdag start op Oversingel waar samen met Koninklijke Harmonie De Adelaar het Wilhelmus wordt gezongen. Daarna is de aubade op het stadhuis waar ook de Oranjeborrel is. De kindervrijmarkt is dit jaar aan de Nieuwstad en de Oudegracht, de braderie op de Nieuwstraat. Voor de kinderen zijn er aquabal, een stormbaan op het Binnenveer, een springkussen aan de Nieuwstraat en optredens van kindergroepen op het Grote Plein. Voor de jeugd biedt datzelfde podium een programma met een dj en een lasershow. Het volledige programma vindt u volgende week in het WeesperNieuws.
De organisatie zoekt nog mensen die mee willen helpen en verkeersregelaars. Stuur een mail naar koningsdagweesp@xs4all.nl of bel naar 06-82195787. Voor een kraam op de braderie bel met Rob van Zomeren: 0294-491391.

'We hebben er erg veel plezier in om dit te organiseren'