Protestbord op het hek langs de N236.
Protestbord op het hek langs de N236. Foto: Christian Pfeiffer

2010: de overname van Solvay door Abbott

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de overname van Solvay door Abbott in 2010. Als gevolg hiervan kwamen honderden mensen op straat te staan.

Als in 2009 bekend wordt dat Solvay Pharmaceuticals de farmacietak wil verkopen aan een Amerikaans concern, houdt menigeen zijn hart vast. Wat zouden de gevolgen zijn voor de (Weesper) werknemers van het bedrijf?

In februari 2010 worden de papieren getekend en is de overname van Solvay door het Amerikaanse Abbott officieel rond. Enkele maanden later maakt Abbott bekend dat het overweegt om een groot deel van de activiteiten in Weesp door te verkopen, waaronder de vaccinproductie. Weer twee maanden later wordt naar buiten gebracht dat het concern van de verkoop afziet. Het personeel haalt opgelucht adem, maar die opluchting duurt niet lang.

Reorganisatie
In september kondigt Abbott een grootscheepse reorganisatie aan. Er worden in Weesp 510 banen geschrapt, ongeveer de helft van alle arbeidsplaatsen. Alle onderzoekslaboratoria gaan dicht. Vakcentrale CNV noemt het schrappen van 510 banen bij Abbott in Weesp het zwartste scenario denkbaar. De directie stelt samen met de vakbonden een sociaal plan op, waarmee het personeel akkoord gaat. Werknemers krijgen forse vergoedingen als zij vrijwillig vertrekken. Ook de tekorten van het pensioenfonds worden door Abbott aangevuld.

Onrust
Medio 2011 werken er nog maar zo'n 400 mensen bij Abbott Weesp. De situatie is onrustig. Onderhandelingen over een nieuwe CAO lopen spaak: "Sinds Solvay in handen is van het Amerikaanse Abbott waait er binnen de poorten een hele andere wind", zo laten werknemers weten.