Impressie van de nieuwe moskee die aan de Nijhoffstraat gaat verrijzen.
Impressie van de nieuwe moskee die aan de Nijhoffstraat gaat verrijzen.

Vinden tijdelijke moskee blijkt groot probleem

WEESP – Vier weken na de brief aan omwonenden waarin het bestuur van de Assoenat Moskee de sloop van het oude gebouw, gevolgd door nieuwbouw, aankondigde, is het nog erg stil aan de Nijhoffstraat. Daarbij zwerft de moslimgemeenschap van deze moskee nog gebedshuisloos rond in Weesp.

door Ruth van Kessel

Volgens afspraak verliet de Marokkaanse moslimgemeenschap op 14 maart hun oude moskee aan de Nijhoffstraat achter brede school Kors Breijer. De verwachting was dat in diezelfde week de aannemer de sloophamer op het aan vervanging toe zijnde gebouw zou laten neerdalen. Er gebeurt echter nog niets zichtbaars. Navraag bij Mohammed Ouardi, voorzitter van de Assoenat Moskee, leert dat er niets aan de hand is. Ouardi: "In het gebouw is asbest gevonden en dat vraagt om een zorgvuldige sloop. Om de overlast voor schoolgaande kinderen te beperken is daarom besloten om de sloopwerkzaamheden en asbestsanering uit te stellen tot in de meivakantie."

Tijdelijke moskee
Dus eerst is het wachten op de sloop. Dan moet de nieuwe moskee nog gebouwd gaan worden. Het nieuwe gebedshuis gaat bestaan uit een kern met typisch Arabische elementen met een schil van baksteen die past in de wijk. De naastgelegen brede school Kors Breijer heeft dezelfde steen en kleur. De nieuwe moskee heeft koepels, een toren met minaret en een Arabische welkomsttekst boven de ingang. De Marokkaanse moslimgemeenschap verheugt zich enorm. Ouardi is nog steeds positief over de verwachting dat ze eind van dit jaar het nieuwe gebouw kunnen betrekken, maar maakt zich meer zorgen over de realisatie van een tijdelijk verblijf voor de moskeegangers: "Tot nu toe hebben wij nog geen geschikt tijdelijk onderkomen kunnen vinden. Altijd was er wel een reden waarom het niet paste. Zo vond Ymere het gebouw van de vroegere ouderensociëteit De Roskam aan de Julianastraat niet geschikt, heeft de gemeente met een lokaal in Papelaan 99 een andere bestemming voor ogen, voldeed Flevolaan 11 niet aan de veiligheidseisen en ga zo maar door. We hebben het ook nog via makelaars geprobeerd, maar vanwege de tijdelijkheid zijn wij geen aantrekkelijke partij voor verhuurders."

De hoop is nu gevestigd op Amstelland 106. Het kantoorpand achter Yamatogym, waarin ook het bestuur van de IVW is gevestigd, beschikt over een ruimte van 100 m2 wat voldoende zou moeten zijn. Het moskeebestuur heeft overeenstemming bereikt met de verhuurder. Ouardi: "Nu is het wachten op de bereidheid van de gemeente om het bestemmingsplan tijdelijk te wijzigen van een kantoorbestemming in een ontmoetingsbestemming. Gelukkig beschikt dit pand over een nooduitgang en hopen we van harte dat het ook verder voldoet aan de eisen van de brandweer. Over zes weken hopen we uitsluitsel te krijgen. En zo niet, dan weet ik het ook zo gauw niet meer. In feite zoeken we al sinds de nieuwbouwplannen vorm begonnen te krijgen. Dat was in 2012... het is gewoon heel erg moeilijk in Weesp. Intussen maken we dankbaar gebruik van de gastvrijheid van de Turkse moskee aan de Achtergracht voor onze dagelijkse gebeden. Maar hoe fijn dat ook is, we verlangen naar een eigen plek."

Oude moskee wacht op de sloophamer