Toneelgroep Weesp brengt in 1,5 uur karakters tot leven.
Toneelgroep Weesp brengt in 1,5 uur karakters tot leven. Foto: Daniëlle Meyer

De Weesper variant van
'Orange Is The New Black'

WEESP - Na het succes van 'Het huis van Bernarda Alba' speelde Toneelgroep Weesp vorige week 'Uitgekleed', gebaseerd op de Netflix-gevangenisserie 'Orange is the new Black'. Alle vier de voorstellingen in het Theaterpand Weesp waren volledig uitverkocht.

Waarom kozen jullie voor OITNB?
Regisseur Daniëlle Meyer: "Al eerder hadden we het over deze serie gehad en hoe goed we het vonden. Iemand zei spontaan en ook een beetje als grapje: kunnen we dáár niet eens iets mee? Iedereen was voor en als regisseur was ook ik ervan overtuigd dat het verhaal zich perfect leende voor een theaterbewerking. Bovendien was het idee om samen iets te maken een enorme uitdaging."

Wat kreeg het publiek?
Len Bavinck (zittend, vierde van links): "Een avond met muziek, zang, film en uiteraard toneelspel. Het verhaal zit sterk in elkaar en wie goed naar de tekst heeft geluisterd, ontdekte de mooie verhaallijn. Vrouwen tot elkaar veroordeeld in een gevangenis: verraad en onschuld liggen vlak bij elkaar."

Hoe hebben jullie je voorbereid?
Marike Drexhage (niet op de foto): "We hebben meegedaan aan Prison Escape, een ontsnappingsspel waarbij je drie uur wordt opgesloten in de Noordsingelgevangenis. Op het moment dat de deur achter je dichtgaat voel je wat het gevangenisleven met je doet en hoe het is om helemaal op jezelf teruggeworpen te worden. Verder moesten we een monoloog voorbereiden waarin we vertelden waarom we 'in de bak' terecht waren gekomen. Die monologen waren allemaal anders en heel realistisch. We realiseerden ons dat er voor iedereen dingen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je de grens van de wet over gaat."

Hoe was het repetitieproces?
Leslie Newhall (staand rechts): "Leerzaam! De eerste drie maanden hebben we geleerd over warming-up en methodacting. Langzamerhand kregen we een beeld van de mogelijke personages. Na de kerstbreak was er een script en werden de rollen verdeeld. Toen zijn de echte repetities begonnen. Steeds een bedrijf neerzetten en dat herhalen. Zo spannend."

Wat vind je zelf van het stuk?
Wendy Martin (zittend eerste links): "Wij hadden zelf zo veel lol bij de repetities en vonden het soms zo hilarisch. Het verhaal is scherp en vol humor. Er zit veel afwisseling in en er gebeurt best veel. Danielle wist precies wat ze in ons naar boven wilde halen voor de personages."

Albertine, jij bent nieuw in de groep?
Albertine (zittend uiterst rechts): Het was een hechte groep van vorig jaar, maar ik ben met open armen ontvangen. Het is een hele bijzondere groep vrouwen, totaal verschillend, maar we kleuren elkaars leven. In dit stuk hebben we nogal wat grenzen moeten verleggen, maar omdat er zo'n veilige en vertrouwde sfeer was konden we dat aan."

Wat is de kracht van dit stuk?
Anne Koeleman (staand links): "De televisieserie laat je heel knap meeleven met de meest gestoorde personen. Om ook die diepte te geven aan een theaterstuk van anderhalf uur leek me een onmogelijke opgave,. Maar het is goed gelukt om onze karakters uit te werken, ze komen echt tot leven en zijn heerlijk om te spelen."

Vanwege het succes wordt Uitgekleed nogmaals opgevoerd tijdens Weesp Gastvrij. Kaarten via zone1380.nl.