Lukt het Cees van de Griend om weer goud te pakken?
Lukt het Cees van de Griend om weer goud te pakken? Foto: Niels van de Griend

Nog een keer vlammen op het NK

WEESP - Het moet komend weekend de kers op de taart worden voor jiujitsuka Cees van de Griend: een goed resultaat op het NK jiujitsu. De Weesper heeft een succesvol jaar achter de rug en staat te popelen om om het NK op het ereschavot te staan.

door Sjoerd Stoop

De afgelopen jaren reeg Van de Griend de successen aaneen. Dat de Weesper nu weer mee kan doen met de allerbesten mag opvallend worden genoemd: de jiujitsuka trof voor het eerste oudere en dus sterkere tegenstanders. "Dat was wel even aanpassen en vooraf was het ook erg afwachten hoe het zou lopen, maar het gaat erg goed", zo vertelt de Weesper.

Je hebt een druk jaar achter de rug...
"Dat was het zeker. De afgelopen maanden stond er echt heel veel op de agenda. Veel wedstrijden om me te kunnen kwalificeren voor de wereldkampioenschappen. Dat was het voornaamste doel. Dat lukte. Nu komt het NK er dus nog aan. Dat wordt het laatste toernooi van het jaar."

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
"Het was veel beter dan verwacht. Vanwege de stap naar de hogere leeftijdscategorie moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. De afgelopen jaren kon ik soms teren op eerder behaalde successen en punten, nu moest ik er echt weer staan. Het was hard werken. Het was dan ook wel spannend of ik de wereldkampioenschappen zou halen, maar dat is toch gelukt. Dat was wel een verrassing. Voor mezelf was het doel op de wereldkampioenschappen dan ook om gewoon mijn best te doen en te laten zien wat ik kon. Ik was er niet van uitgegaan dat het zo goed zou gaan. Het liep lekker en ik werd vierde. Dat had ik van tevoren echt niet verwacht. Toch was ik eerst wel teleurgesteld dat ik geen medaille kon pakken, maar aan de andere kant: dit was ook wel echt een superprestatie. Ik ben er heel erg trots op."

Nu komt het NK eraan. Wat verwacht je?
"Dat wordt even afwachten, omdat ik ook hier voor het eerst tegen sterkere tegenstanders ga spelen. Maar ik heb wel goede hoop dat ik mijn titel van de afgelopen jaren kan prolongeren. Het staat er goed voor en zeker na de wereldkampioenschappen heb ik ook wel het vertrouwen dat het goed gaat komen."

En dan volgend jaar de volgende stap?
"Dat zal de tijd leren. Ik ga volgend jaar ook studeren, dus het wordt even puzzelen hoe ik dat straks met mijn sport kan combineren. Ik denk dat het wel goed komt. Ik heb sowieso nog heel veel plezier in de sport en ik droom er nog van om op het allerhoogste niveau terecht te komen. Dat is ook een motivatie om door te gaan. Maar laten we eerst dit seizoen maar een mooi einde geven. Dan kijken we volgend jaar wel weer verder."