Na de geboorte van haar zoontje dook Liselotte Koelen op spiritueel gebied het diepe in.
Na de geboorte van haar zoontje dook Liselotte Koelen op spiritueel gebied het diepe in. Foto: Marieke van Veen

Prettig verder met je leven
dankzij de spirituele coach

door Marieke van Veen

WEESP - Het zesde zintuig van Liselotte Koelen is sterk ontwikkeld. Ze is paragnost, medium, praktiseert het Inca-sjamanisme, Ho'oponopono en meer. Een zweverig type? Integendeel: "Spiritualiteit is juist met beide benen op de grond staan." We spraken elkaar bij Uitermeer. Ze waagde zich niet aan een toekomstvoorspelling, maar legde wel uit wat ze voor de toekomst van mensen kan betekenen.

In haar praktijk De Wenssteen helpt ze mensen die vastzitten. Bijvoorbeeld: een kind met zo veel woede in zich dat het zich daardoor niet goed kan ontwikkelen. Of een stel met huwelijksproblemen waardoor de een dat 'lang en gelukkig' met de ander niet meer ziet zitten.

Snel tot de kern
"Ik heb jaren in de arbeidsbemiddeling en loopbaanbegeleiding gewerkt. Daar was ik behoorlijk goed in, want door mijn sterk ontwikkelde zesde zintuig kwam ik ook in dat beroep vaak al snel tot de kern van het probleem. Maar toen kwam ik zelf vast te zitten. Ik wist het allemaal niet meer. Wat ik voelde, hoorde dat bij mij of was het iets dat ik had opgepikt van een ander? Het liep allemaal door elkaar heen. Ik heb toen veel gehad aan het Inca-sjamanisme, een natuurgeneeswijze die energetisch evenwicht herstelt. Het voelde zo goed dat ik zelf in de leer ben gegaan bij een sjamaan uit Peru."

Kindercoach
In 2010 opende De Weespse haar praktijk aan huis De Wenssteen. Haar cliënten zijn van alle leeftijden. "De laatste tijd word ik opvallend veel ingeschakeld door ouders van kinderen met zogenoemde gedragsproblemen. Kinderen krijgen steeds vaker en sneller een etiketje opgeplakt - ADHD, ADD, autisme en PDD-NOS - terwijl er in het reguliere onderwijs steeds minder tijd is om deze kinderen te begeleiden. Ze zijn vaak erg gevoelig en weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Daar worden ze logischerwijs erg onrustig en ook ongelukkig van. Ik leer ze omgaan met hun gevoelens en emoties."

Echt luisteren
Haar eigen zoontje zit - ondanks de scheiding van zijn ouders - goed in zijn vel, meent Koelen. "Vanuit mijn gevoeligheid en spirituele werk ben ik extra waakzaam. En soms ook wel overbezorgd, waarschijnlijk omdat kinderen krijgen bij mij niet vanzelf ging." Ze realiseert zich dat ze - ondanks alle spirituele cursussen en workshops die ze heeft gevolgd en nu zelf ook geeft - haar zoontje niet met alles kan helpen. "Hij heeft het best zwaar gehad op de peuterschool: al die nieuwe indrukken. Dat kon ik niet voor hem oplossen. Maar ik kon er wél met hem over praten en écht naar hem luisteren. Met echte tijd en aandacht kom je als opvoeder een heel eind."

Ruimdenkendheid
Ook de Weespse heeft soms zelf hulp nodig. "Ik ben ook maar een mens, natuurlijk. Ik heb ook zo mijn dingen. Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Ik moest mijn huis uit en werd ziek. Ik kan mezelf helpen tot een bepaalde hoogte. Maar het belangrijkste is dat ik inmiddels kan toegeven en inzien wanneer ik hulp nodig heb. Dan stap ik naar een collega of een vriendin." Is spiritualiteit een voorwaarde voor de vriendschappen van Koelen? "Je gaat natuurlijk meestal om met mensen met wie je raakvlakken hebt. Maar het is niet zo dat als jij je overleden oma nog niet hebt gezien dat wij dan geen vrienden zouden kunnen zijn. Ik heb zat vriendinnen die helemaal niet zo spiritueel zijn. Dat is ook prima. Ik vind het veel belangrijker dat mijn vrienden en vriendinnen bewust leven en ruimdenkend zijn."

Onderdrukt
"Ik was een heel gevoelig kind, maar werd daarin onderdrukt. Wat uiterlijk aan je verschijnt leeft in je, zeg ik altijd. Alles heeft een reden. Toen ik werd gediagnosticeerd met endometriose en het duidelijk werd dat zwanger worden er voor mij misschien niet in zou zitten, was ik vooral ontzettend pissig. Ik was helemaal niet bezig met de achterliggende reden. Pas na de geboorte van mijn zoontje ben ik op spiritueel gebied het diepe in gegaan. Toen viel alles al snel op zijn plek. En nu kan ik ook anderen helpen. Dat heeft mijn leven enorm verrijkt."

'Ik ben niet zweverig, ik sta juist met beide benen op de grond'

Zweverig
Koelen loopt soms tegen vooroordelen aan. "Als spiritueel werker word je al snel als zweverig gezien, maar ik sta juist met beide benen op de grond. Ik ga heel pragmatisch te werk. Als iemand bij me komt met een probleem, dan vat ik de koe bij de horens. Ik kan wel met een wijze, alwetende blik verkondigen dat ik in de sterren zie dat het uiteindelijk allemaal goed komt, maar daar schiet mijn cliënt toch niets mee op? Neem die tv-programma's waarin de toekomst van bellers wordt voorspeld... Jammer hoe dat geëtaleerd wordt, het lijkt meer een kermisattractie. Als iemand bij je komt met een vraag, moet je niet altijd een pasklaar antwoord willen geven. Je kunt ook iemand helpen het antwoord in zichzelf te vinden. De wens van het creëren van je eigen toekomst woont namelijk al in je ziel."