Jacqueline Minnema met haar dochter Inge.
Jacqueline Minnema met haar dochter Inge. Foto: Christian Pfeiffer

'Weesp is vertrouwd. Ik wil dat mijn dochter hier kan blijven wonen'

WEESP - Door de veranderingen in de zorg verandert de rol van de burger ook. We moeten meer zelf regelen. Dat leidt tot een toename aan burgerinitiatieven. Neem Jacqueline Minnema uit Weesp. Zij wil een fijne toekomst voor haar verstandelijk beperkte dochter en neemt het heft in eigen hand.
De 20-jarige Inge heeft een lichtverstandelijke beperking. Ze woont nog thuis, maar wil - net als alle jongeren - haar vleugels uitslaan. In Weesp zijn de mogelijkheden beperkt. Daarom zijn Jacqueline en Inge op zoek naar Weespers in hetzelfde schuitje in de hoop samen een beschermdwonenproject te starten.

door Marieke van Veen

Meer mensen
Jacqueline Minnema keek al langer uit naar een geschikt woonproject voor haar dochter. Ze had een jaar geleden een plek gevonden, maar toen overleed Inges vader en besloten ze de verhuizing uit te stellen. Inmiddels hebben moeder en dochter hun zoektocht weer heropend. "Maar óf het is qua begeleiding, locatie en faciliteiten niet wat ik zoek, óf er is een lange wachtlijst. Er zijn in Weesp vast meer ouders die hier tegenaan lopen." En dat klopt. Collega Ems Willems van het WeesperNieuws heeft een zoon met een verstandelijke beperking. Samen met andere ouders uit de regio heeft zij Woongroep Bussum opgericht. Deze stichting werkt aan een woongroep in het centrum van Bussum die geschikt is voor 24 jongeren. Er zijn nog plaatsen vrij.
Huis met een tuin
Minnema: "Mooi initiatief! Ik kijk ook wel naar projecten in de omgeving, maar ik zou heel graag willen dat Inge in Weesp kan blijven wonen. Ze is hier opgegroeid, het is zo vertrouwd." Een mooi groot huis met een tuin, 16 bewoners tussen de 18 en 35 jaar met een (licht)verstandelijke en/of lichamelijke beperking en 24/7 begeleiding: dat is wat Minnema voor ogen heeft. "Er staan in Weesp genoeg geschikte panden leeg, maar nieuwbouw kan natuurlijk ook. Ik heb nog niks uitgewerkt, dat wil ik namelijk het liefst samen met andere ouders doen. Die hebben vast ook goede ideeën."

Zorgpartner
Inge neemt deel aan het leer- en ontwikkeltraject voor jongvolwassenen van Amerpoort, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. "Ze werkt in het restaurant en het café van het eigen cultureel centrum van Amerpoort in Baarn. Ze heeft het ontzettend naar haar zin en de begeleiding is heel goed." Minnema zou dan ook het liefst samen met Amerpoort een woongroep in Weesp starten. "Ik heb mijn plan ook al aan ze voorgelegd en daar is positief op gereageerd. Vandaar dat ik nu de behoefte aan het peilen ben. Pas als er voldoende belangstelling is, kunnen we volgende stappen gaan zetten."

Initiatiegroep
Minnema blijft zelf graag bij de oprichting van de woongroep betrokken. "Maar dat is voor de andere ouders geen voorwaarde, hoor. Als er twee of drie andere ouders zijn die zich bij de initiatiefgroep aan willen sluiten, komen we al een heel eind."

De Weespse komt graag in contact met ouders/ begeleiders van mogelijke medebewoners. Mail naar
beschermdwonenweesp@gmail.com.

'Bij voldoende animo kunnen we volgende stappen gaan zetten'