De papieren krant gaat nooit verloren. Hier wordt de krant gedrukt.
De papieren krant gaat nooit verloren. Hier wordt de krant gedrukt. Foto: Joris de Bruijn

De lokale krant heeft de toekomst

WEESP - Het WeesperNieuws heeft altijd vooropgelopen met ontwikkelingen en nieuwe technieken en zal dat blijven doen. We zijn ervan overtuigd dat een goede lokale krant toekomst heeft, digitaal én op papier.

Het drukken van een krant is fascinerend om te zien. Enorme vellen papier jagen met hels kabaal op duizelingwekkende snelheid door machtige drukpersen. 'Onze' drukpers staat in Limburg. Voordat die gaat rollen, is er veel werk verzet door redactie, verkoop, opmaak en ondersteunende afdelingen. Dat gebeurt allemaal bij Enter Media aan de Fijnvandraatlaan. Iets minder kijkspektakel (er staan vooral bureaus met een computer en een telefoon), maar als we erop inzoomen, kunnen we de richting afleiden waarin deze krant zich in de volgende 25 jaar gaat ontwikkelen.

Internet
Uiteraard blijft internet belangrijk voor de toekomst van het WeesperNieuws, mobiel in het bijzonder. Onze website (450.000 views per maand) blijft zich doorontwikkelen. Hoe onze toekomst er precies uitziet? Een sterke herkenbare koppeling van papier en mobiel/online is een betrouwbare voorspelling. Site en de krant zijn verschillend, maar blijven duidelijk familie van elkaar. Op die manier versterken ze elkaar enorm. Niet alleen redactioneel, ook als het gaat om acties en advertenties. Specifieke mogelijkheden van online zullen meer worden benut. Bijvoorbeeld het aangaan van de dialoog met onze lezers. Daarnaast zijn er online mogelijkheden om op buurtniveau in te zoomen, maar ook om zaken breder (regionaal) te trekken.

Regionaal
Met regionaal komen we op een precair punt. De kracht van het WeesperNieuws is altijd het lokale geweest. De aandacht van onze redactie stopt al 25 jaar precies op de gemeentegrens. Echter, onze lokale wereld wordt groter. Kijk maar naar onze buurgemeente Muiden: gefuseerd met Bussum en Naarden. Ook de gemeente Weesp zal vroeg of laat opgaan in een nieuwe, grotere gemeente. Nu al besteedt Weesp veel uit aan de regio Gooi en Vechtstreek, een samenwerkingsverband van de regiogemeenten. En wat te denken van onze eigen uitgeverij, die inmiddels negen lokale nieuwsbladen laat verschijnen in deze regio: DiemerNieuws, IJburgerNieuws, MuiderNieuws, BussumsNieuws, NaarderNieuws, HuizerNieuws, BELNieuws (Blaricum Eemnes Laren) en HilversumsNieuws. Toch zal het WeesperNieuws nooit een regionaal blad worden, die voorspelling durven we hier wel te doen. Maar het zal wel zo zijn dat het woord 'regio' vaker gaat vallen in onze berichten. Omdat Weesp nu eenmaal meer zaken regionaal oppakt en de belevingswereld van onze lezers niet precies ophoudt bij de gemeentegrens.

Samenwerken
Het WeesperNieuws blijft inzetten op nauwe samenwerkingen met Weesper verenigingen en organisaties. Vanuit de overtuiging dat we elkaar enorm versterken als we dat doen. Bij de triatlon is dat al heel succesvol. In dit jubileumjaar gaan we nadrukkelijk de alliantie aan met Weesp Marketing en You better PINK. Een heel andere vorm van samenwerking hebben we met andere lokale kranten in Nederland: een steeds belangrijker wordende kennisuitwisseling waar wij mede-initiatiefnemer van zijn. Dat gaat over van alles: techniek, inhoud, behoefte van lezers en adverteerders, gebruik van nieuwe media enzovoort. U gaat dat merken aan een verdere ontwikkeling van het WeesperNieuws: online en op papier.

Terug naar die fascinerende drukpers. De papieren krant zal nooit verloren gaan. Elke week keurig een krant op de mat vol lezenswaardige verhalen uit de stad waar je woont, daar blijft altijd behoefte aan. Hoe mobiel- en internetminded we ook zijn en worden: de krant blijft zijn eigen dynamiek houden, zijn eigen inhoud, zijn eigen vorm, zijn eigen moment van lezen. Aan ons de taak om verhalen te blijven schrijven die ertoe doen.

Mooi om te zien dat ook de jongere generatie de krant oppakt