Bouwen aan het nieuwe Weesp.
Bouwen aan het nieuwe Weesp. Foto's: Christian Pfeiffer

'We trekken de natuur het woongebied in'

WEESP - De toekomstige woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder gaat twee dingen combineren die eigenlijk niet kunnen: wonen in de natuur en toch dicht bij snelwegen, treinverbindingen en de grote stad. Dat maakt de wijk bijzonder in vele opzichten, zegt projectdirecteur Harm Janssen. "We trekken het landschap echt het woongebied in."
De bebouwing van de Bloemendalerpolder is lang een verlammende discussie geweest in Weesp en Muiden. Tot toenmalig minister Dekker van VROM in 2005 een bezoek bracht aan Weesp. Haar opdracht luidde: "Zeg niet nee, maar breng uw kwaliteiten in. Maak er de mooiste woonwijk van Nederland van, zorg dat je als woongebied kunt concurreren in deze regio." Precies dat gaat er nu gebeuren in Weespersluis. "We gaan iets maken dat bijzonder is, wat er nog niet is", zegt Harm Janssen, directeur regio Noord-West van BPD Gebiedsontwikkeling, een van de samenwerkende ontwikkelaars (GEM) in dit project. "Niet alleen aan de randen, maar overal in de wijk moet de ervaring van wonen in het groen en aan het water terugkomen. Dat wordt het grote verschil met Aetsveld, waar de natuur vooral aan de rand blijft." Het in de woonomgeving trekken van de natuur, zo noemt hij dat. "Een oase van rust in de drukke metropoolregio Amsterdam." De naam Weespersluis verwijst naar de centrale rol die het water gaat krijgen. Een vaart met aftakkingen waar je aan kunt zitten, met een sloepje door kunt varen en in de winter op kunt schaatsen.

Recreatiegebied
Wat het project ook bijzonder maakt is dat 2/3 deel natuur- en recreatiegebied wordt. De woningen sluiten aan op de huidige nieuwbouw in het Leeuwenveld en waaieren in steeds minder dichte bebouwing uit in wat het natuur- en recreatiegebied wordt. We moeten ons daarbij geen aangeharkt park voorstellen, maar een gebied waar de natuur wat meer de vrije loop krijgt en waar de mens op een snipperpad te gast mag zijn om naar de vogels te luisteren of voor een rondje hardlopen. Ook aantrekkelijk worden de fietspaden die worden aangesloten op het fietspadennetwerk. Kortom, een recreatiegebied dat zijn aantrekkingskracht zal hebben op álle inwoners van Weesp. Wat betreft de naburige snelweg: een hoog en fraai begroeid geluidscherm moet het meeste lawaai tegenhouden.

Veel belangsteling
De ontwikkelaars hebben tien jaar uitgetrokken om het gebied te realiseren. Dat gaat gefaseerd, jaarlijks zo'n 275 woningen. Hoewel Janssen twee jaar geleden al een ceremoniële spa in de grond heeft gestoken, moet het echte werk nog beginnen. "Volgens planning start de bouw van de eerste woningen in het voorjaar van 2017. De verkoop start eind dit jaar. Er is erg veel belangstelling voor dit project: zonder veel reclame te hebben gemaakt hebben al 4.000 mensen zich als belangstellende geregistreerd." Er komen veel verschillende woningtypes en -groottes met navenante koopprijzen, zo ongeveer tussen de 265.000 en 800.000 euro.

Harm Janssen (rechts) bij de start van het bouwproject op 18 november 2013. Naast hem toenmalig wethouder Jean van der Hoeven.