Afbeelding

Woningen voor jongeren
en een station op pootjes

WEESP - Een feeëriek verlicht centrum, levendiger winkelstraten en een station op pootjes, mensen die gezond eten en terechtkunnen in een dorpshuisachtige voorziening (ja ja, we zijn een stad), een Jumbo én een Action én een in ere herstelde trekschuit en niet te vergeten betaalbare woningen. Zo ziet het gedroomde Weesp er volgens onze lezers uit.

Via onze website vroegen we wat onze lezers graag zouden zien gebeuren in de komende 25 jaar in Weesp. Dat mocht van alles zijn: van groot en onbetaalbaar tot klein en zo geregeld. Van iets fysieks tot iets tussen de oren. Iets veranderen of juist iets behouden. We noemden het, ter inspiratie: de Weesper Droom.

Trekschuit
"Leuk initiatief: de Weesper Droom", mailde Bert Keesman direct. "Het lijkt me mooi als in de komende 25 jaar de Weesper trekschuit in ere hersteld wordt. In Amsterdam vaart deze al en wij kunnen aan het andere eind van de Weesper trekvaart niet achterblijven. Verder moeten we er met z'n allen beslist voor zorgen dat het Weesper Automatenkabinet weer in volle glorie hersteld wordt. In het nieuwe station openen we een kleine vestiging waar reizigers alvast worden opgewarmd en ergens op een mooi plekkie in Weesp komt dan het Automatenkabinet 2.0."

Rob Visser deelde zijn droom via Facebook. "Het station stond op hoge poten en keek om zich heen... Het zag voetgangers vanaf het stationsplein zo richting Leeuwenveld lopen. De voetgangers verdwenen even uit 't zicht, want zij gingen in een viaduct onder de weg door. In Leeuwenveld zelf zag ik kinderen spelen op school in het speelkwartiertje. De stationsbuurt had 'alweer' een opknapbeurt nodig, want het zag er ondertussen net zo uit als 25 jaar daarvoor. Wat gaat de tijd toch hard. En toen schrok ik wakker, morgennacht maar weer verder dromen, misschien komt er nu eindelijk iets van de grond."

Maureen Timmer droomt over iets heel anders. "Een mooi punt waar iedereen bij elkaar kan komen voor verschillende activiteiten. Hoe tof zou het zijn als jong en oud samenkomen en er voor elkaar zijn door verschillende activiteiten aan te bieden. Het moet heel laagdrempelig zijn, mensen moeten er makkelijk een kijkje durven nemen. Bijvoorbeeld dankzij activiteiten als met mensen uit de buurt koken en met elkaar eten voor een lage prijs, een lunchmiddag, een creaclubje, een open podium, activiteiten voor kinderen op de woensdag, inloop voor jongeren op een avond, themamiddagen, gewoon even binnenwippen voor een kop koffie/ thee of een luisterend oor."

Niet alle wensen gaan over de fysieke stad. Juul van Ginniken richt zich op de inwoners van Weesp. "Mijn toekomstdroom voor Weesp is een stadje waar mensen niet alleen prettig wonen, maar ook gezond, dat alle inwoners van Weesp bewust eten en zich daardoor heel lekker in hun vel voelen. Volwassenen en kinderen die veel aan sport en beweging doen en op die manier prettig met elkaar omgaan, energie hebben om de ander te helpen en bij te staan op het moment dat mensen in hun omgeving wat tegenslag hebben. Weesp, waar mensen letterlijk en figuurlijk een gezonde instelling hebben. Wie wil daar niet wonen?! En omdat gezondheid begint met de bouwstenen (voeding) heeft Weesp dan alle faciliteiten die daarvoor nodig zijn. Voldoende ruimte voor volkstuintjes, winkels, markt met verse producten, voorlichting, cursussen en informatie die mensen bereikt. Een gemeente die gezond eten en leven uitdraagt en mogelijk maakt. Een gezond lichaam brengt een gezonde geest. Minder welvaartsziektes, ADHD, autisme en andere kwalen", zo schrijft Juul ons en ze sluit af met een "gezonde groet".

'In Amsterdam vaart de trekschuit al, wij kunnen niet achterblijven'

Kyra van Ineveld denkt dat het centrum nóg mooier kan. "Ik hoop op een nog fotogenieker Weesp; bijvoorbeeld door lampjes aan de bruggen, dat maakt de bruggen nog meer tot iconen van de stad. Een levendiger Slijkstraat. Ik hoop dat er een aantal grote retailers komt, zodat dat meer traffic genereert, wat ook weer kansen geeft voor kleine winkeltjes. Een leuke markt op zaterdag! En… een grote droom: eens per maand een avondmarkt met lokale producten, winkeltjes die open zijn, food, muziek, mooie verlichting, gezelligheid. Al met al leuk om vaker met elkaar in contact te komen. Wij zijn zelf 'nieuwe' Weespers en merken door het contact met 'oude' Weespers uit de binnenstad dat samenkomen erg wordt gewaardeerd."

Anne Dennis wil vooral meer meer meer. Meer jongerenwoningen, meer dingen voor de jeugd, meer dingen voor de ouderen, meer goedkope huurwoningen, meer onderhoud aan huurhuizen, meer onderhoud aan de speeltuinen, meer nieuwe films in de City en niet te vergeten meer goedkope winkels. Die droom hebben meer lezers: laat de Actions en de Lidls maar komen.

In het ideale Weesp van Sjef Raaijmakers is de N236 vanaf de Horn ondertunneld tot aan de kruising Van Houtenlaan, zodat we Aetsveld kunnen betrekken bij het centrum van Weesp. "Het kost wat, maar je krijgt er veel voor terug", schrijft hij.

Gratis parkeren
Niels Meijer sluit daarop aan met meer parkeergelegenheid in het winkelgebied. "En maak dat gratis zodat winkelen aantrekkelijk wordt." Verder droomt hij van een uitgaansgelegenheid voor jongeren ("wel iets van deze tijd natuurlijk, anders loopt dat ook niet") en hufterproof hangplekken met een overkapping, voor jongeren die willen hangen.

Beate van Bragt droomt van een overdekte speelplaats voor kinderen, startershuisjes voor jongeren met een vriendelijke huur en projecten om jongeren makkelijker aan een baan te helpen. "Kinderen en jongeren zijn de toekomst, ook voor Weesp. Hier kan veel bereikt worden, zonder de ouderen te vergeten."

Ook Luc Cornelissen droomt hardop over huisvesting voor jongeren. "Er is een schreeuwend tekort." Een goed plan voor de Laurentiuskerk en de Herengracht maakt het wat hem betreft helemaal af.