De herdenking van 2015.
De herdenking van 2015. Foto: Christian Pfeiffer

Weesp gedenkt met Bouhuijs-
lezing en 4 meiherdenking

WEESP - De Vrienden van de Weesper Synagoge en de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zorgen er ieder op hun eigen manier voor dat mensen die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen niet worden vergeten.

door Marieke van Veen

De Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge houdt aanstaande donderdag de 20ste Bouhuijslezing. Het thema van dit jaar is 'Toeval bestaat niet'.

Mevrouw Rodrigues Pereira komt vertellen over de Joodse gebedsrol die ze verstopt in een deurplint vond tijdens een verbouwing in haar huis in Amsterdam. Ze ontdekte dat haar woning en andere woningen in de straat in de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen zijn geweest. Haar bevindingen worden begeleid door fotobeelden. Camerata Fectionata verzorgt de muzikale omlijsting.

Aanvang: 20.00 uur. De entree bedraagt 7 euro, inclusief consumpties. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.synagogeweesp, aan de kassa van de Weesper Boekhandel en op de avond zelf aan de zaal.

Nu we er zijn
Op woensdag 4 mei vindt de herdenking bij het monument op de Ossenmarkt plaats. Voorafgaand, om 18.00 uur, voert De City Speelt de theaterroute 'Nu we er zijn' op. De spelers (jongeren) hebben zich verdiept in de oorlogsverhalen van Weespers en nemen het publiek mee naar bijzondere plekken. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop via wesopa.nl.

Stille tocht
Om 19.00 uur is de Synagoge in de Nieuwstraat het verzamelpunt van een stille tocht naar de Ossenmarkt, waar om 19.25 uur het programma van start gaat met muziek van het Weesper Blazers Collectief. Vervolgens is er zang van Janneke de Groot, een voordracht van Ruby Rademaker, leest Corry Alberts een gedicht voor en houdt burgemeester Van Bochove een toespraak. Na de taptoe en de twee minuten stilte is er een kranslegging door het college van burgemeester en wethouders, het herdenkingscomité en de Weesper Veteranen. Met een defilé langs het monument wordt de ceremonie afgesloten.

Liedjes als monumentjes
Om 20.25 uur wordt het programma voortgezet in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat, waar de koffie klaar staat. Maarten Peters verzorgt hier om 20.45 uur zijn muziekvoorstelling 'Bevroren tranen'. Met zijn liedjes als monumentjes slaat hij een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet. Aan het bijwonen van deze voorstelling zijn geen kosten verbonden.