Donderdag gaat aan de Achtergracht de nieuwe Albert Heijn open.
Donderdag gaat aan de Achtergracht de nieuwe Albert Heijn open. Foto: Christian Pfeiffer

In de winkel van de toekomst kun je iets extra's beleven

WEESP - Soms laat de toekomst even op zich wachten. Maar wie nu langs de Achtergracht loopt, ziet het nieuwe winkelcentrum langzaam maar zeker de gewenste glans krijgen.
Weesp krijgt in het centrum een nieuwe grote Albert Heijn, met daaromheen uiteindelijk nog vijf winkelruimtes voor publiekstrekkers plus op het dak een grote parkeergelegenheid. Door de vertraging bij de bouw is er bij menigeen een negatief gevoel over dit nieuwe winkelcentrum ontstaan, terwijl Albert Heijn en eigenaar De Grutterij hier zorgen voor een van de belangrijkste impulsen voor de Weesper binnenstad in jaren. Je kunt er straks je auto parkeren, boodschappen doen en meteen even verder het centrum inlopen om andere winkels te bezoeken of een kopje koffie te drinken.

door André Verheul

Uitstraling
Albert Vos is voorzitter van winkeliersvereniging WDO. Hij schat in dat het winkelcentrum aan de Achtergracht een verrijking zal blijken. "Zeker als de routing naar het centrum goed wordt aangepakt. Je loopt zo de binnenstad in, er ontstaat dan een mooi rondje." Vos kijkt uit naar het moment dat de bouwborden verdwijnen: een knappe uitstraling doet immers wonderen en is belangrijk. Ook in winkelcentrum Hogeweij is de toekomst al begonnen. De opknapbeurt die daar op het punt van beginnen staat is geen half werk. Vos verwacht een opgaande spiraal. "Een knappe uitstraling zet de ondernemers mogelijk aan tot een stapje extra."

Internet
Deze twee positieve ontwikkelingen komen in een tijd dat er donkere wolken drijven boven de oude vertrouwde winkelcentra. De consument heeft het internet ontdekt en grote en kleine winkels vallen om. Hoe zit dat in Weesp? Wat zijn de bedreigingen en kansen voor onze binnenstad? Kortom: hoe denkt de WDO-voorzitter dat het winkelen in Weesp er in de toekomst uit gaat zien? "De online aankopen zullen alleen maar toenemen en daardoor zal het winkelgebied er over 25 jaar heel anders uitzien dan 25 jaar geleden. Die trend is al lang ingezet. Ook de gewone, dagelijkse boodschappen kun je online kopen en dat zal de noodzaak om de binnenstad in te trekken verder verminderen. De winkels zullen dus iets extra's moeten bieden dan wat je als consument op het internet krijgt. Dan spreek je over beleving, gevoel, plezier, proeven, passen. Je zult combinaties krijgen van online winkels met lokale vestigingen. De horeca zal in de binnenstad een nog belangrijkere rol gaan spelen. Dat zijn plekken waar je elkaar ontmoet en wat kunt drinken - en dus waar je die meerwaarde vindt. De uitdaging is om die beleving op straat en in de winkels te creëren. Het onderscheidend vermogen gaat het verschil maken. Dus meer gespecialiseerde winkels."

Vos toont zich optimistisch. Ten eerste vanwege de bevolkingsgroei vanuit de Bloemendalerpolder en ten tweede vanwege onze unieke binnenstad. "We hebben eigenlijk alleen kleine winkelpanden. Dat is een nadeel omdat we daardoor hier geen trekkers als Action zullen krijgen, maar tegelijkertijd is het juist een groot voordeel, omdat de Weesper maat beter past bij de beleving die je wilt creëren."

Winkelen gaat meer 'een beleving' worden.