Afbeelding

Voorspellen

Het was bijna Koninginnedag, dus het allereerste artikel dat ik schreef voor het WeesperNieuws was een typisch geval van lokale journalistiek: een interview met de voorzitter van de Oranjevereniging. Dat was Jan Slingerland, majoor bij de landmacht en een nieuwkomer in Weesp. Een zeer gedreven man met een torenhoge ambitie: de Koningin uitnodigen om Weesp en Muiden te bezoeken. Een verzoek dat niet kansloos was, zo maakte hij aannemelijk. Dat interview was een schot in de roos. Precies wat wij voor ogen hadden met het WeesperNieuws, onze nieuwe krant, eveneens een ambitieuze onderneming. We wilden niet een suffe verzameling persberichten zijn, maar een nieuwsgierige krant die op zoek gaat naar Weespers met een goed verhaal.

25 jaar geleden, op 29 april 1991, verscheen het allereerste WeesperNieuws met als opening: 'Beatrix in Weesp en Muiden, Oranjevereniging ziet voldoende reden voor bezoek'. Beatrix zou in 2003 inderdaad Weesp en Muiden bezoeken, hoewel niet op uitnodiging van Slingerland.
Op de voorpagina van de eerste editie stelde toenmalig hoofdredacteur Adri de Bruijn de nieuwe krant voor. Een visionair stukje, constateer ik bij het herlezen ervan 25 jaar later. Lees even mee: "Een krant die gemaakt wordt in Weesp, door Weespers en voor Weespers. Een nieuwe activiteit in samenwerking met de kabelkrant en de lokale omroep. Door de, voor Nederlandse begrippen unieke samenwerking van drie totaal verschillende media, is het nu mogelijk om nieuws, actualiteiten en achtergronden - maar ook reclame - te verspreiden via het daartoe meest geƫigende medium, of waar mogelijk in combinatie." Hier staat de blauwdruk van wat later 'crossmediaal werken' is gaan heten. En wat uitgevers en lokale omroepen vandaag de dag overal in het land nastreven: samenwerken in 'mediacentra'.

Eens kijken of we onze voorspellende gaven nog bezitten. Daarom in dit jubileumnummer geen terugblik, maar een vooruitblik. Hoe ziet Weesp er over 25 jaar uit? Hoe richten we onze zorg in nu de overheid dat niet meer doet? Welke toekomstdromen hebben we? En wat gebeurt er met de Laurentiuskerk? Onze redactie ging op zoek naar de antwoorden en maakte deze gevarieerde en lezenswaardige 'Krant van de Toekomst'. Een bewaarnummer. Al was het maar om te zien of alles uitkomt.